KOTLÍKOVÝ GULÁŠ: Pravý hovězí gulášek

KOTLÍKOVÝ GULÁŠ: Pravý hovězí gulášek
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    3 hod
  • Porce
    12
  • Celkový čas
    3 hod 20 min

Gulášů známe několik druhů, může se připravovat z různého druhu masa nebo klidně i bez masa. Tento speciální kotlíkový guláš se hodí k přípravě v kotlíku, který zahříváme ohněm.

Kotlíkový guláš připravuji zásadně z hovězího masa, pokud však chcete použít např. vepřové, nic vám k tomu nebrání a můžete se řídit podle tohoto receptu. Ke kotlíkovému guláši se skvěle hodí čerstvý chléb. Do guláše přidávám 200 g staršího chleba, aby guláš spojil a nebyl místy vodnatý. Lze také použít 1-2 nastrouhané brambory, uvolněný škrob nahradí mouku nebo 2 lžíce hladké mouky rozmíchané ve vodě. Do guláše je místo oleje vhodné použít vepřové sádlo.

Suroviny na kotlíkový guláš z hovězího masa

  • 4 vrchovaté lžíce sádla
  • 1 kg cibule
  • 1,5 kg hovězího masa
  • 2 lžičky soli
  • 100 g rajského protlaku
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 5 lžic gulášové papriky
  • 2 bobkové listy
  • 200 g staršího chleba
  • 2 kápie
  • 4 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce majoránky
  • sůl & černý pepř

TIP: Do kotlíkového guláše můžete také přidat 1-2 kg brambor nakrájených na kostičky.

Kotlík k přípravě guláše

Postup přípravy pravého kotlíkového guláše

  1. Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kostičky. Maso omyjte a nakrájejte na zhruba 2 cm kostky.
  2. V kotlíku si rozehřejte sádlo a k rozehřátému sádlu přidejte cibuli. Cibuli restujte pokud možno do zhnědnutí, určuje výslednou barvu i chuť guláše. Pokud by měla tendenci se připalovat, můžete trochu podlít vodou. Jakmile je cibule lehce hnědá, přidejte kostky masa a zprudka je opékejte. Maso bude pouštět šťávu, která se bude odpařovat, čím více šťávy se odpaří, tím více je potřeba guláš míchat. V této chvíli maso můžete osolit a přidat mletý černý pepř.
  3. K orestovanému masu přidejte rajský protlak a lehce ho prosmažte. Přidejte trochu vody k mírnému ochlazení kotlíku, aby paprika nezhořkla vlivem přesmažení. Poté přidejte bobkové listy, drcený kmín a mletou sladkou papriku. Doporučuji použít kvalitní gulášovou nebo maďarskou papriku, můžete přidat také trochu uzené papriky. Jakmile bude paprika v guláši, nechte ji rozpustit v tuku a jen chvilinku restujte, aby nezhořkla. Poté vše podlijte horkou vodou tak, aby bylo maso ponořené a přidejte chleba nakrájený na kostičky. Na mírném ohni takto maso duste 2,5 hodiny.
  4. K měkkému masu přidejte pokrájené kápie na proužky, nasekaný česnek a duste dalších 30 minut.
  5. Nyní už guláš odkryjte a přišel čas ho dochutit, přidejte 2 lžíce majoránky, kterou promněte v prstech a guláš dochuťte solí a pepřem. Nechte pár minut prohřát a máte hotovo.
  6. Horký guláš podávejte s čerstvým chlebem, navrch guláše můžete přidat čerstvou cibuli.

Chutnal vám poctivý kotlíkový guláš? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Kotlíkový gulášek

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..