Nejlepší segedínský guláš

Nejlepší segedínský guláš
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    2 hod
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    266

Klasický segedínský guláš je původem z Maďarska a je to v podstatě obdoba klasického guláše do kterého se přidá větší množství papriky a kysané zelí.

Nejlepší segedínský guláš připravuji celkem často a vždy k jeho přípravě volím vepřové maso. Můžete použít kýtu, plec, krkovici nebo pečeni. Myslete na to, že více prorostlé maso ve finále znamená více šťavnaté maso. Někdo do receptu přidává smetanu na vaření nebo ke šlehání, ale více se přikláním k variantě se zakysanou smetanou, která dobře zahustí, odlehčí a zároveň je také mírně nakyslá, což se do segedínu rozhodně hodí.

Suroviny na segedínský guláš

Suroviny na nejlepší segedínský guláš:

  • 1 kg vepřového masa
  • 2-3 lžíce sádla popř. olej
  • 3 cibule
  • 100 g slaniny
  • 3-4 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 l voda / vývar na podlití
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 400 g zelí
  • lžíce hladké mouky
  • 200 g zakysaná smetana
  • sůl

VIDEORECEPT

YouTube player

Postup přípravy poctivého segedínského guláše:

  • Nejprve si nakrájejte vepřové maso na středně velké kostky, cibuli najemno a slaninu na kostičky. V hrnci si rozpusťte sádlo, přidejte slaninu, cibuli a restujte dozlatova. Jakmile je cibule nahnědlá, tak přidejte kostky masa, sůl a lžičku kmínu a ze všech stran maso opečte.
  • Hotové maso zasypte mletou sladkou paprikou, aby se rozpustila v tuku a za stálého míchání 20 vteřin restujte. Ihned poté podlijte vodou nebo vývarem.
  • Nyní si dejte do pytlíku na koření černý pepř, nové koření a bobkové listy. Přihoďte do základu guláše. Vše pod pokličkou zvolna duste zhruba 1,5 hodiny.
  • Ze základu vyndejte koření. Zelí si slijte, dejte ho do cedníku a ještě ho prolijte studenou vodou ať není moc kyselé. Na prkénku jej pokrájejte zhruba po 2-3 centimetrech. Přidejte ho do hrnce k masu a duste dalších 20 minut.
  • Nyní si v misce smíchejte 1 lžíci hladké mouky s vodou a mouku rozmíchejte. Přidejte ji do hrnce a ještě 10 minut na mírném ohni provařte. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu, trochu si nechte klidně stranou na podávání.
  • Podávejte ke houskovým nebo karlovarským knedlíkům.

Chutnal vám nejlepší segedínský guláš? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nejlepší segedínský guláš

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..