Babiččin vepřový guláš (ten nejlepší)

Babiččin vepřový guláš (ten nejlepší)
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1 hod
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    191

Guláš je velmi oblíbené jídlo, které není známé jen u nás, ale také v okolních zemích. Tajemství dobrého guláše je kvalitní maso, cibule a koření.

Babiččin vepřový guláš je ten nejlepší guláš, který jsem jedl a celkem často si jej doma připravuji. Pamatujte si, že do poctivého guláše patří stejný poměr masa a cibule, tak to říkávala moje babička a také ho vždy takto vařila. Další poučka je, že cibuli restujte dozlatova až dohněda, barva cibulky určuje výslednou barvu i chuť guláše.

Suroviny na babiččin vepřový guláš

Suroviny na babiččin vepřový guláš

  • sádlo alternativně olej
  • 800 g cibule
  • 800 g vepřová plec nebo kýta
  • půl lžičky drceného kmínu
  • pivo na podlití
  • 2 lžíce rajský protlak
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • voda/vývar na podlití
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl & pepř
  • brambor na zahuštění
  • 3 stroužky česneku
  • promnutá majoránka

VIDEORECEPT

YouTube player

Postup přípravy vepřového guláše od babičky

  • Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno. Na sádle nebo oleji ji začněte restovat dozlatova dokud nezkaramelizuje.
  • K cibulce přidejte drcený kmín a pokrájené vepřové maso na kostky, které tepelnou úpravou začne pouštět šťávu. Šťávu potřebujeme vyvařit a maso zarestovat dozlatova. Během této fáze můžete lehce podlévat černým pivem, když se maso hodně přichytává ke dnu nádoby.
  • Nyní je čas na rajský protlak, přidejte ho k masu a míchejte. Protlak je potřeba alespoň dvě minutky prosmažit, aby zmizela jeho kyselá chuť. Poté přidejte lžíci mleté sladké papriky, párkrát promíchejte a po půl minutce míchání základ zalijte vodou nebo vývarem.
  • Vše osolte a opepřete, přidejte bobkový list a nové koření, můžete přidat pálivou papriku nebo chilli pokud máte rádi pikantní jídla. Tento základ duste alespoň 30 minut pod pokličkou. Babička jej vždy dusila minimálně hodinu a půl, aby se maso krásně rozpadalo.
  • Po změknutí masa přidejte 3 prolisované stroužky česneku a promnutou majoránku. Majoránku vždy před použitím promněte rukama, bude více aromatická. Vše společně ještě pár minutek prohřejte.
  • Hotový guláš podávejte s oblíbenou přílohou a syrovou cibulí nakrájenou na kolečka.

Chutnal vám nejlepší babiččin vepřový guláš? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Babiččin vepřový guláš

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..