Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou (smetanovou)

Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou
  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    30 minut
  • Porce
    4
  • Ready In
    40 minut

Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou

Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou je skvělý recept, který vařím už pár let. Pokud nemáte k dispozici hříbky, můžete použít i směs lesních hub nebo třeba žampiony. Smetanová omáčka s houbami vám zaručeně k dobře připravené panence bude chutnat. Jako přílohu k jídlu doporučuji šťouchané brambory s jarní cibulkou nebo pečené ranné brambůrky ve slupce.

Suroviny na vepřovou panenku s hříbkovou omáčkou

  • 500 g vepřové panenky
  • 300 g lesních hub nebo žampionů
  • 1 bílá cibule
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • stroužek česneku
  • 1 lžička kmínu
  • steakové koření popř. grilovací
  • sůl & pepř
  • olej

TIP: Vždy připravuji vepřovou panenku jako váleček vcelku, ale někdo ji předem krájí. Pokud panenku necháte vcelku bude zaručeně šťavnatější. Jakmile bude panenka upečená, krájejte ji vždy po pár minutách, kdy si maso odpočine, aby šťáva kvůli teplotnímu šoku nevytekla.

Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou postup přípravy

  1. Nejprve si omyjte vepřovou panenku a v celku ji okořeňte steakovým kořením, solí, pepřem a potřete rukou olejem. Takto panenku vždy nechám pár hodin odpočinout v lednici (klidně i přes noc), ale pokud spěcháte, tak ji dlouho marinovat nemusíte.
  2. Na trošce rozpáleného oleje v pánvi zprudka orestujte okořeněnou panenku ze všech stran (zhruba minutu z každé). Jakmile máte panenku orestovanou, umístěte ji do trouby, přikryjte a pečte na 180 stupňů zhruba 8 minut do zrůžovění. Pokud chcete maso extra propečené nebo máte větší kus, pečte klidně déle. Maso poté vyndejte a jakmile ho necháte trochu odpočinout, můžete jej krájet na plátky.
  3. Houbovou omáčku připravujte v pánvi s výpekem z masa, olej se šťávou rozpalte a orestujte na něm nasekanou cibuli dohněda. Přidejte prolisovaný česnek, houby, lžičku kmínu, sůl a kelímek smetany. Všechny suroviny spolu provařte (můžete podlít trochou vody) dokud nevznikne smetanová omáčka.
  4. Podávejte omáčku s plátky panenky a pečeným bramborem.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • IrenS4

      Dokonalost!

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..