Bramboračka s houbami (bramborová polévka)

Bramboračka s houbami (poctivá bramborová polévka)
  • Čas přípravy
    15 minut
  • Doba vaření
    30 minut
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    453

Bramboračka s houbami (bramborová polévka)

Bramboračka s houbami (bramborová polévka) je druh české polévky, která se připravuje obvykle z brambor a kořenové zeleniny. V tradiční české bramboračce by neměly chybět brambory, česnek a majoránka. Jednou z nejdůležitější ingrediencí jsou jedlé houby. Bramboračka se připravuje z hub čerstvých i sušených pro zvýraznění chuti. Já mám nejraději tuto poctivou bramborovou polévku od babičky, je opravdu výborná.

Suroviny na přípravu bramboračky:
  • Brambory – 4ks
  • Houby – 3 hrsti, čerstvé či sušené
  • Mrkev – 2ks
  • Celer – 1/2 bulvy
  • Petržel – 1ks
  • Cibule – 2ks
  • Česnek – 4 stroužky
  • Máslo – 50g
  • Hladká mouka – 50g
  • Majoránka, sůl a pepřdle chuti
Postup přípravy bramboračky:
  1. Nejprve si oloupeme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme najemno, mrkev, celer, petržel a brambory na kostičky. Záleží jak máte rádi velké. Houby vložíme do hrnce, zalijeme cca 0,5l vody a necháme chvíli povařit.
  2. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku, vytvoříme si tak jíšku. Vzniklou jíšku zalijeme cca 1,5l studené vody či vývarem a důkladně promícháme.
  3. Přidáme pokrájené brambory, zbytek zeleniny a přilijeme změklé houby i s vývarem a vaříme asi 30 minut do změknutí zeleniny.
  4. Po chvilce celou směs dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem dle chuti a ještě chvilku povaříme.
  5. Takto hotovou polévku můžeme servírovat, nejlépe chutná s čerstvým chlebem. Pokud chcete polévku jemnější, můžete do každého talíře přidat lžíci zakysané smetany.

 

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X