-
Čas přípravy15 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce4
-
Celkový čas45 minut
Bramboračka s houbami (bramborová polévka)
Bramboračka s houbami (bramborová polévka) je druh české polévky, která se připravuje obvykle z brambor a kořenové zeleniny. V tradiční české bramboračce by neměly chybět brambory, česnek a majoránka. Jednou z nejdůležitější ingrediencí jsou jedlé houby. Bramboračka se připravuje z hub čerstvých i sušených pro zvýraznění chuti. Já mám nejraději tuto poctivou bramborovou polévku od babičky, je opravdu výborná.
Suroviny na přípravu bramboračky:
- Brambory – 4ks
- Houby – 3 hrsti, čerstvé či sušené
- Mrkev – 2ks
- Celer – 1/2 bulvy
- Petržel – 1ks
- Cibule – 2ks
- Česnek – 4 stroužky
- Máslo – 50g
- Hladká mouka – 50g
- Majoránka, sůl a pepř – dle chuti
Postup přípravy bramboračky:
- Nejprve si oloupeme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme najemno, mrkev, celer, petržel a brambory na kostičky. Záleží jak máte rádi velké. Houby vložíme do hrnce, zalijeme cca 0,5l vody a necháme chvíli povařit.
- Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku, vytvoříme si tak jíšku. Vzniklou jíšku zalijeme cca 1,5l studené vody či vývarem a důkladně promícháme.
- Přidáme pokrájené brambory, zbytek zeleniny a přilijeme změklé houby i s vývarem a vaříme asi 30 minut do změknutí zeleniny.
- Po chvilce celou směs dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem dle chuti a ještě chvilku povaříme.
- Takto hotovou polévku můžeme servírovat, nejlépe chutná s čerstvým chlebem. Pokud chcete polévku jemnější, můžete do každého talíře přidat lžíci zakysané smetany.
Vyzkoušejte také:
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Ohodnotit recept