Vepřový guláš: jednoduchý a výborný recept

Vepřový guláš: jednoduchý a výborný recept
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1 hod
  • Porce
    6
  • Ready In
    1 hod 20 min

Vepřový guláš se přiznám je jedno z častějších jídel, které doma připravuji. Jeho příprava není náročná, jídlo je syté a chutná celé rodině.

Vepřový guláš je naprostá klasika českých hospod i domácností a každý jej připravuje po svém. Většina receptů se však shodne na určitých surovinách, které do guláše přidávat jako je například česnek, cibule, majoránka a vepřové sádlo. Gulášek nejčastěji zahušťuji starším chlebem, který se rozpadne nebo bramborou nastrouhanou najemno. Samozřejmě nic nezkazíte klasickou jíškou nebo 2 lžícemi mouky rozmíchané v trošce vody.

Jaké je nejlepší maso na vepřový guláš?

Ideální kus na guláš by měl být alespoň trošku prorostlý, ale volbu masa přizpůsobte požadavkům strávníků. Dětem je ideální dělat gulášek z kýty, ale já jej připravuji z plecka či krkovice.

Suroviny na vepřový guláš

  • 3-5 lžic sádla popř. olej
  • 4 ks cibule
  • 800 g vepřového masa
  • malý rajský protlak
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • vývar/voda na podlití
  • 5 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • starší chléb
  • 6 stroužků česneku
  • sůl

TIP: Do základu k cibuli můžete přidat kus bůčku nebo uzené slaniny na kostičky.

Postup přípravy vepřového guláše

  1. Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibule najemno. Na pánvi s tlustým dnem si rozpusťte sádlo a na něm začněte cibuli restovat. Cibuli musíte nechat zkaramelizovat, ideálně restujte dohněda, ta tmavá chuť bude určovat výslednou barvu guláše.
  2. Mezitím si nakrájejte maso na větší kostky, můžete si ho i nasolit. Jakmile je cibule orestovaná dohněda, tak přidejte maso a restujte jej. maso bude pouštět šťávu, tu musíte postupně vyvařovat a maso zarestovat dozlatova.
  3. K orestovanému masu přidejte rajský protlak, lžičku kmínu a sladkou papriku. Za stálého míchání půl minutky restujte, aby se koření hezky rozvonělo. Poté základ zalijte vývarem, aby bylo maso ze 2/3 ponořené. Přidejte pepř, nové koření a bobkové listy a duste maso pod pokličkou doměkka.
  4. Jakmile je maso měkké je potřeba guláš zahustit. Já si ze staršího chleba (2-3 plátky) odkrojím kůrky a nadrobno ho nakrájím. Drobné kousky chleba přidám do základu a povařím. V této chvíli přidávám i prolisovaný česnek. Nepřidávám ho do začátku, aby neztratil svou chuť a vůni.
  5. Po 10-15 minutách by měl být guláš hustější a je potřeba ho finálně dochutit. Vyndejte divoké koření, přidejte rozemnutou majoránku a guláš dochuťte solí popř. čerstvě mletým pepřem.
  6. Hotový a dochucený guláš podávejte třeba k těstovinám.

TIP: Vepřový guláš můžete také podlít pivem.
TIP: Do guláše také můžete přidat pár snítek rozmarýnu.

Chutnal vám vepřový guláš? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Vepřový guláš

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • MajkaS

      Guláš můžu vždycky a všude a všechny

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..