Vynikající dušené bílé zelí k pokrmům

Dušené bílé zelí kysané ze sklenice
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    5 708

Vynikající dušené bílé zelí k pokrmům

Vynikající dušené bílé zelí je nedílnou součástí některých českých jídel. Bez zelí si nedáte například ani knedlo zelo vepřo, vepřové výpečky nebo třeba plněné knedlíky uzeným masem. Toto zelí se hodí ke všem českým pokrmům, obzvláště pak ke knedlíkům i špenátu.

Suroviny na vynikající dušené bílé zelí

  • 400 g kysané zelí
  • 1 střední cibule
  • cukr, sůl, kmín, ocet podle chuti
  • sádlo, hladká mouka podle potřeby

Postup přípravy kysaného bílého zelí

  1. Kysané zelí si propláchněte (obzvlášť pokud je kyselé moc) a pokrájejte ho. Propláchnuté a pokrájené zelí dejte do hrnce, zalijte vroucí vodou, přidejte 2 lžičky drceného kmínu a duste pod pokličkou zhruba 15 minut.
  2. Mezitím si nakrájejte na drobné kostky cibuli a v kastrolu na rozpáleném sádle či jiném tuku cibuli zpěňte. Nyní cibuli lehce zasypte hladkou moukou a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku. Pozor jíška se nesmí připálit a ztmavnout!
  3. Jíšku přidejte k poloměkkému zelí a duste do měkka.
  4. Konečnou chuť zelí vylaďte za pomocí cukru (dávám 3 lžíce) a octa (dávám 2 lžíce). Někdo má rád sladké bílé zelí a někdo vyloženě kyselé.

Takto dušené zelí podávejte k masu či knedlíkům. Pokud ho bude potřeba trochu zahustit, můžete přisypat za stálého míchání trochu hladké mouky.

Vyzkoušejte také:

 

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..