-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření1 hod 30 min
-
Porce4
-
Celkový čas1 hod 50 min
Zapečené plněné papriky s rajskou omáčkou
Zapečené plněné papriky s rajskou omáčkou jsou známé české jídlo, které je jednoduché a chutné. Plněné papriky jsou známé v mnoha světových kuchyní od Skandinávie po Guatemalu. Každá země plní papriky něčím jiným, ty naše české jsou obvykle plněné mletým vepřovým nebo míchaným masem s rajčatovou omáčkou. Jako přílohu si připravte naše kynuté houskové knedlíky nebo třeba rýži.
Suroviny na zapečené plněné papriky s rajskou omáčkou
- 8 paprik dle vašeho výběru
- 1/2 kg mletého masa míchané nebo vepřové
- 120 g rýže v suchém stavu nebo 1 varný sáček
- 2 cibule
- 1/2 litru hovězího vývaru
- 400 g rajčatového pyré nebo loupaná rajčata v plechovce
- 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
- 2 kuličky nové koření
- 1 bobkový list
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- citronová šťáva podle chuti
- cukr podle chuti
- sůl & pepř
TIP: Rýže se do masové směsi přidává záměrně, aby se vnitřek tolik nevypekl a nesmrsknul. Někdo nahrazuje rýži například strouhaným celerem.
Postup přípravy zapečených plněných paprik
- Papriky si omyjte a odkrojte “prdelky”. V pánvi si na oleji orestujte nasekané cibule s odkrojky paprik a 1/2 směsi si dejte stranou.
- Druhou polovinu zaprašte hladkou moukou a chvilku orestujte a poté přidejte rajčatové pyré, hovězí vývar, bobkový list a nové koření. Vše povařte na mírném plameni zhruba 40 minut, poté koření vyndejte a směs rozmixujte do hladka. Ještě dochuťte citronovou šťávou a cukrem podle chuti a omáčka je hotová.
- Nyní si smíchejte mleté maso se směsí cibule a odkrojků, přidejte vařenou rýži, mletou sladkou papriku a vše promíchejte.
- Takto připravenou směsí plňte papriky po okraj a pokládejte do pekáčku nebo zapékací mísy.
- Mísu dejte péct do trouby na 40 minut při teplotě 170 stupňů, poté přidejte rozmixovanou a dochucenou omáčku a vraťte vše do trouby na dalších 30-40 minut při stejné teplotě.
- Mezitím, co se vám jídlo peče si můžete připravit přílohu.
Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review