Přidat recept Přidat recept

Pravý segedínský guláš (Segedín)

Pravý segedínský guláš (Segeďák nebo Segedín))
  • Čas přípravy
    40 min
  • Doba vaření
    1 hod 30 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    217

Pravý segedínský guláš (Segedín)

Pravý segedínský guláš je oblíbená omáčka především ke knedlíkům. Důležitými surovinami jsou kysané zelí a vepřové maso. Segedínský guláš lze připravit i se smetanou na šlehání, která zjemní chuť. Na fotografii mám segedínský guláš bez smetany, ale pro jemnější chuť určitě doporučuji smetanu přidat. Do “segeďáku” použijte výhradně kysané zelí, nepoužívejte sterilované, které se nehodí pro dosáhnutí originální chuti.

Suroviny k přípravě segedínského guláše:

  • 1 kg vepřové maso (ideálně plec)
  • 500 g kysané zelí
  • 4 ks cibule
  • 50 g máslo + sádlo (lze nahradit olejem)
  • 2 lžíce mletá sladká paprika
  • 1 lžička drcený kmín
  • 2 ks bobkový list
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • sůl & pepř

Postup přípravy pravého segedínského guláše:

  1. Maso vyndejte z ledničky a nechte jej chvíli při pokojové teplotě. Mezitím si sceďte a vymačkejte kysané zelí (lák si můžete schovat na dochucení guláše) a cibuli oloupejte a nakrájejte si ji najemno.
  2. Nyní maso nakrájejte na středně velké kostky a orestujte jej ze všech stran na rozpáleném másle se lžící sádla. Opečené maso vyndejte na talíř a přidejte ještě trochu sádla popř. oleje. Na tomto rozpáleném tuku restujte nasekanou cibuli do zlatova.
  3. Když je cibule zkaramelizovaná přidejte kmín a červenou papriku a za stálého míchání prohřejte maximálně půl minuty tak, aby paprika nezhořkla. Zasypte hladkou moukou a restujte další půl minutku a nakonec vše zalijte studeným vývarem, přidejte maso a bobkový list. Guláš nyní přiklopený vařte zhruba hodinu a půl, aby maso změklo.
  4. Jakmile je maso krásně měkké, přidejte kysané zelí a duste pod pokličkou dalších 20 minut. Nakonec hrnec stáhněte z plamene a vmíchejte do guláše 250 ml smetany ke šlehání, která pokrm krásně zjemní. Ještě dosolte a dochuťte pepřem popř. lákem z kysaného zelí.

Pravý segedínský guláš podávejte s houskovými nebo karlovarskými knedlíky. Na ozdobu při podávání můžete použít čerstvou nasekanou petrželovou nať a lžičku zakysané smetany.

Vyzkoušejte také:

 

Mohlo by se vám líbit

Ohodnotit recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X