-
Čas přípravy15 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce8
-
Celkový čas45 min
Mongolské hovězí maso
Mongolské hovězí maso je můj oblíbený a velmi jednoduchý recept na nízkokalorické a zároveň low-carb jídlo. Pokud máte rádi asijskou kuchyni a vyzkoušíte tento lahodný pokrm, tak mu rozhodně propadnete! Toto jídlo jsem poprvé ochutnal ve Wisconsinu a recept spadá do americko-asijské kuchyně. Jídlo se skládá z nakrájeného hovězího masa, restované zeleniny a mongolské omáčky na bázi sójové omáčky.
Suroviny na přípravu hovězího masa:
- 500 g hovězího masa
- 45 g kukuřičného škrobu
- 1 žlutá (bílá) cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 jarní cibulky s natí
- 45 ml slunečnicového oleje
Suroviny na přípravu omáčky:
- 35 ml slunečnicového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 4-5 lžiček třtinového cukru
- 140 ml sójové omáčky
- 70 ml voda
Vyzkoušejte také kuřecí Tikka Masala se skvělou omáčkou.
Postup
Jako první si připravte omáčku. Oba stroužky česneku bude třeba prolisovat a zázvor nasekat na jemno. Žlutou cibuli nakrájejte na proužky a opláchnutou jarní cibulku na kolečka včetně natě. Pokud nevíte jak připravit maso na tenké plátky, tak doporučuji maso částečně zmrazit a v okamžiku, kdy je tuhé jej lze krásně nakrájet na libovolné kousky aniž by maso klouzalo. Abyste dosáhli stejného výsledku jako já, tak bude potřeba maso restovat na více částí. Přeplněný wok totiž způsobuje hromadění velkého množství tekutiny a výsledkem by byla kašovitá směs!
Hoďte připravený česnek i zázvor do libovolné pánve nebo kastrůlku s rozehřátým olejem a restujte na mírném plameni 1 minutu. Přidejte třtinový cukr, vodu a sójovou omáčku a vařte zhruba 5 minut stále na mírném plameni.
Nyní je potřeba si připravit maso, nakrájejte jej na opravdu tenké plátky a poté je obalte v kukuřičném škrobu podobně jako řízky v mouce. Rozehřejte cca. 45 ml slunečnicového oleje a restujte hovězí maso po 2 stejně velkých částech. Po orestování první várky můžete maso odložit na talíř a restovat druhou várku. Orestované maso nechte stranou na talíři.
Nyní v tom samém woku, který jste použili k orestování masa orestujte na středním plameni prolisovaný česnek na 1 minutu. Poté přihoďte nakrájenou žlutou cibuli a restujte do zesklovatění (bude mírně průhledná).
Nyní do pánve přidejte zpět hovězí maso a zalijte ho připravenou mongolskou omáčkou. Takto vařte 5 minut. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a 2-3 minuty směs míchejte. Máte hotovo :-)
Závěrem
Nyní už lze mongolské hovězí maso podávat s vařenou bílou rýží nebo samotné bez přílohy v rámci low-carb (nízkosacharidové) diety. Hodí se také k různým druhům smažených nudlí. Já vždy pokrm posypu sezamovými semínky, aby lépe vypadal.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Mongolské hovězí maso low carb
Follow The Directions
Jako první si připravte omáčku. Oba stroužky česneku bude třeba prolisovat a zázvor nasekat na jemno. Žlutou cibuli nakrájejte na proužky a opláchnutou jarní cibulku na kolečka včetně natě. Pokud nevíte jak připravit maso na tenké plátky, tak doporučuji maso částečně zmrazit a v okamžiku, kdy je tuhé jej lze krásně nakrájet na libovolné kousky aniž by maso klouzalo. Abyste dosáhli stejného výsledku jako já, tak bude potřeba maso restovat na více částí. Přeplněný wok totiž způsobuje hromadění velkého množství tekutiny a výsledkem by byla kašovitá směs!
Hoďte připravený česnek i zázvor do libovolné pánve nebo kastrůlku s rozehřátým olejem a restujte na mírném plameni 1 minutu. Přidejte třtinový cukr, vodu a sójovou omáčku a vařte zhruba 5 minut stále na mírném plameni.
Nyní je potřeba si připravit maso, nakrájejte jej na opravdu tenké plátky a poté je obalte v kukuřičném škrobu podobně jako řízky v mouce. Rozehřejte cca. 45 ml slunečnicového oleje a restujte hovězí maso po 2 stejně velkých částech. Po orestování první várky můžete maso odložit na talíř a restovat druhou várku. Orestované maso nechte stranou na talíři.
Nyní v tom samém woku, který jste použili k orestování masa orestujte na středním plameni prolisovaný česnek na 1 minutu. Poté přihoďte nakrájenou žlutou cibuli a restujte do zesklovatění (bude mírně průhledná).
Nyní do pánve přidejte zpět hovězí maso a zalijte ho připravenou mongolskou omáčkou. Takto vařte 5 minut. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a 2-3 minuty směs míchejte. Máte hotovo :-)
Ohodnotit recept