-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce4
-
Celkový čas40 min
Řízek je naprostou klasikou české kuchyně a dokonce jej dostanete v naprosté většině českých restaurací. Jídlo je sice jednoduché na přípravu, ale naprosto skvělé pokud se držíte základního postupu.
Smažený vepřový řízek je součástí naší gastronomie a troufnu si říct, že se připravuje snad v každé české domácnosti. Tento klasický český řízek vychází ze svého předchůdce, a to z vídeňského řízku. Vepřové maso se naklepe, okoření, obalí v trojobale a usmaží v rozpáleném tuku. Ideální přílohou k vepřovému řízku je bramborový salát nebo vařený brambor s okurkovým salátem. Na odlehčenou se často řízek před konzumací zakápne citronovou šťávou.
Suroviny na smažený vepřový řízek
- 500 g vepřové kýty nebo krkovice
- čerstvě namletý pepř
- sůl
- 2-3 vejce
- polohrubá mouka
- strouhanka
- vepřové sádlo (alternativně olej)
- příloha: vařený brambor, okurkový salát
VIDEORECEPT
Postup přípravy smaženého řízku z vepřového masa
- Pokud máte kýtu nebo krkovici vcelku, tak ji nakrájejte na stejně tlusté plátky. Každý plátek dejte na prkýnko, přehoďte potravinářskou fólií a naklepejte, aby řízek byl tenčí. Každý řízek po naklepání také osolte a opepřete. Můžete řízky potřít z obou stran i prolisovaným česnekem a trochou oleje a přes noc je marinovat v lednici.
- Před obalováním můžete okraje řízků nakrojit, aby se řízky při smažení nekroutily.
- Polohrubou mouku dejte do většího talíře a řízky v něm rovnoměrně obalte. Pomoučněné řízky poté obalte v rozšlehaných vejcích a nakonec obalte ve strouhance. Vždy řízek do strouhanky přitiskněte, aby vrstva trojobalu dobře držela.
- V hlubší pánvi si rozehřejte sádlo nebo olej. Vrstva tuku by měla být alespoň do poloviny výšky řízků, aby se řízky rovnoměrně usmažily. Jakmile je olej rozpálený na střední oheň, tak v něm řízky smažte dozlatova z každé strany.
- Řízky dejte stranou a nechte vsáknout přebytečný tuk do papírových ubrousků.
- Smažené řízky podávejte s oblíbenou přílohou a měsíčkem citronu, kterým si strávníci řízek mohou zakápnout.
- Dobrou chuť!
TIP OD BABIČKY: Osmažené řízky je dobré dát na mřížku do trouby a nechat dopéct v troubě na 120°C po dobu 20-30 minut. Řízky jsou pak křehčí a šťavnatější.
Chutnaly vám smažené vepřové řízky? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Smažený vepřový řízek
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews