Poctivý domácí chléb (výborný a křupavý)

Poctivý domácí chléb (výborný a křupavý)
  • Čas přípravy
    15 minut
  • Doba vaření
    50 minut
  • Porce
    10
  • Ready In
    12 hodin

Poctivý domácí chléb (výborný a křupavý)

Poctivý domácí chléb (výborný a křupavý) je nezbytnou součástí českých domácností. Upéct domácí bochník chleba není zase tak nic složitého, jak si někteří třeba myslí. Jeho příprava je jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. I vy můžete mít domov provoněný chlebovou vůní. Suroviny stojí pouze pár korun.

Suroviny k přípravě poctivého domácího chleba

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml vody
  • 4 g sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu

Vyzkoušejte také:

    Postup

    Vezmeme si mísu a dovnitř nasypeme odměřené množství mouky. Do mouky vytvoříme důlek, do kterého přidáme sušené droždí. Sůl nasypeme po vnějším obvodu mouky, aby nepřišla do kontaktu s droždím. Přidáme drcený kmín, vodu pokojové teploty a vše promícháme vařečkou. Mícháme cca 1 minutu, dokud se nespojí všechny části směsi. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme kynout 12 hodin.

    Krok1

    Po 12 hodinách vyklopíme nakynuté těsto na vál posypaný moukou. Lepkavou hmotu roztáhneme do placky připomínající obdélník. Doporučená výška těsta je 2-4cm, ale nemusí to být přesně. Poté těsto několikrát přeložíme. Horní i dolní třetinu těsta přeložíme směrem do středu a to samé uděláme z levé i pravé strany. Takto těsto krátce zpracujeme a vyformujeme z něj tvar připomínající kouli či váleček.

    Krok2

    Připravené těsto poprášíme moukou, vložíme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout ještě dalších 30 minut.

    Krok3

    Během čekání na kynutí těsta předehřejeme troubu na 230° a vložíme do ní na 20 minut plech či pekáč, ve kterém budeme chléb péct. Po 20 minutách vyndáme rozpálený pekáč či plech a přendáme na něj těsto - můžeme posypat kmínem či semínky.

    Krok4

    Takto připravený chléb přiklopíme a dáme péct do trouby na 30 minut. Po 30 minutách odklopíme a pečeme nezakryté ještě 15-20 minut, dokud není kůrka křupavá. Upečený chléb necháme chvilku vystydnout ve formě, ve které jsme ho pekli a poté vyklopíme a necháme pořádně vychladnout.

    Závěrem

    Variací na tento chléb je mnoho. Každý si může vybrat to, co má rád. Místo klasické hladké mouky můžeme přidat mouku špaldovou, pšeničnou chlebovou či žitnou. Do těsta můžeme také přidat různá semínka, bylinky, koření, česnek, cibulku nebo také slaninu.

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..