Luxusní boloňské špagety

Luxusní boloňské špagety
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    2 hod
  • Porce
    8
  • Ready In
    2 hod 30 min

Nejčastější jídlo, které si při slově špagety vybavím jsou boloňské špagety s omáčkou z mletého masa. Je to svým způsobem počeštělá verze boloňského ragú, které se však v itálii podává s tagliatelle namísto špaget.

Luxusní boloňské špagety by měly obsahovat hovězí maso bez příměsi vepřového masa. Hovězí maso dodá omáčce výraznou masovou chuť, která ve spojení s rajčaty, kořením a zeleninou potěší i náročnějšího strávníka. Nikdy není na škodu použít při přípravě omáčky čerstvý tymián, rozmarýn i oregano. Pokud však máte pouze sušené koření, nic tím nezkazíte.

Suroviny na luxusní boloňské špagety

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 kg mleté hovězí maso
  • 100 g pancetta
  • 2 bílé cibule
  • 1 velká mrkev
  • 2 natě celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g rajčatového pyré
  • 200 ml vína
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce bazalky
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 500 ml vývaru
  • 70 ml plnotučného mléka
  • 300 g těstovin
  • 100 g parmazánu na posyp

VIDEORECEPT

YouTube player

Postup přípravy luxusních boloňských špaget

  • V hrnci si na středním ohni rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli s pancettou na kostičky a nechte cibuli zesklovatět. Nyní přidejte mrkev a celer, obojí nakrájené na malé kostičky nebo nastrouhané nahrubo. Pár minut společně restujte.
  • Nyní přidejte mleté hovězí maso a za stálého míchání a rozdělování masa jej 10 minut restujte. Jakmile je maso orestované, přilijte víno a přidejte nasekaný česnek, osolte, opepřete a přidejte bylinky. Alkohol z vína nechte odpařit.
  • Poté přilijte vývar nebo vodu, rajčatové pyré a nechte na mírném ohni probublávat 1-2 hodiny. Čím více se hovězí maso vaří, tím intenzivnější chuť výsledný pokrm bude mít. V případě potřeby můžete během vaření podlít vývarem. Ke konci přilijte k ragú plnotučné mléko, které neutralizuje kyselost rajčat. Ještě ho dochuťte solí a pepřem. Boloňské ragú by mělo být husté a krémové s odleskem tuku.
  • Já boloňskou omáčku vždy promíchám se špagetami a nakonec lžící vyberu omáčku s masem, kterou přidám na vrch. Doplňte pokrm snítkou čerstvého tymiánu.

Chutnaly vám luxusní boloňské špagety? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Luxusní boloňské špagety

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Vali.V

      Naprosto bez chyby, chutnali cele rodine

    • simisimi

      Totalní pecka, už nikdy kupované. 🤤

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..