Maďarský perkelt (pörkölt)

Maďarský perkelt (pörkölt)
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    2 hod
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    2 hod 30 min

Maďarský perkelt je jídlo, které se velice podobá našemu klasickému guláši. Na rozdíl od české verze se nezahušťuje moukou, ale zeleninou. Recept připravuji z hovězího masa, ale můžete použít klidně vepřové.

Maďarský perkelt (pörkölt) u nás často označovaný jako maďarský guláš je známé maďarské jídlo, které jsem poprvé ochutnal v Budapešti. K perkeltu se skvěle hodí tradiční příloha tarhoňa nebo noky, ale můžete si jej připravit s rýží, chlebem nebo těstovinami. Do perkeltu patří rajčata a paprika a jako koření samozřejmě nesmí chybět maďarská mletá paprika. Perkelt je dobré podlévat vývarem, některé recepty také uvádějí červené víno. V případě nouze si vystačíte i s vodou.

Jaký je rozdíl mezi gulášem a perkeltem?

V Maďarsku je jako guláš (gulyás) označována polévka s hovězím masem a zeleninou, zatímco u nás je guláš hustá omáčka s masem. Podobně připravená omáčka s masem se v Maďarsku nazývá perkelt. Do perkeltu však patří navíc rajčata a paprika a jídlo obsahuje celkově méně vody než náš český guláš.

Suroviny na maďarský perkelt

Suroviny na maďarský perkelt (pörkölt)

  • 3 lžíce sádla popř. oleje
  • 500 g cibule
  • 1 kg hovězího masa (např. kližka)
  • 70 g protlaku
  • 1 lžička kmínu
  • 4 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • vývar/voda na podlití
  • 2 oloupaná rajčata
  • 1 bobkový list
  • 2-3 papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce majoránky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

VIDEORECEPT

Postup přípravy maďarského guláše (perkeltu)

  • Ve větším hrnci si rozehřejte sádlo nebo olej a na něm začněte na středním ohni restovat cibuli nakrájenou najemno. Cibuli restujte dokud nebude zlatohnědá.
  • Ke zkaramelizované cibuli přidejte maso nakrájené na střední kostky a postupně ho opékejte ze všech stran. Maso bude pouštět šťávu, tu je potřeba vyvařit. Během restování maso osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
  • Jakmile je maso orestované, přidejte rajský protlak a půl minutky ho za stálého míchání prosmažte. Nyní odstavte hrnec z plamene a přidejte mletou papriku a lžičku kmínu. Vše společně zamíchejte, díky odstavenému hrnci se vám paprika nespálí a nezhořkne. Paprika by se měla rozpustit v tuku.
  • Hrnec zalijte vývarem tak, aby maso bylo částečně ponořené a vraťte ho zpět na plamen. Přidejte bobkový list, oloupaná a nakrájená rajčata a guláš začněte dusit na mírném ohni pod pokličkou do změknutí (zhruba 3 hodiny). Během dušení podlévejte podle potřeby vývarem/vodou.
  • Ke konci dušení přidejte nakrájené papriky na proužky a prolisovaný česnek. Guláš nechte odkrytý probublávat a ještě jej dochuťte solí a pepřem. Vyndejte bobkový list a přidejte rozemnutou majoránku. Vypněte vařič.
  • Dochucený guláš podávejte s tarhoňou nebo vaší oblíbenou přílohou.

Chutnal vám maďarský perkelt? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Maďarský perkelt

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    • Jaromira66

      Musi byt moc dobry

    • vera

      Pörkölt se nepodlévá ani vodou ani vývarem. Připravuje se v širší nádobě, maso se dusí ve vlastní šťávě. Nejde o žádný “maďarský guláš”. Slovo “guláš” v maďarštině neexistuje. V Maďarsku se vaří gulyas léves (vysl. gujášléveš) – pastevecká polévka. Když jsme byli s manželem poprvé v Maďarsku, cca v roce 1977, manžel si chtěl objednat “guláš”. Dostal polévku. Ta polévka byla s masem, zeleninou, s tarhoňou a kořeněná červenou paprikou. Ale vůbec neměla podobu toho, co se v ČR vaří pod názvem “guláš”. Když se podíváte na kuchařku Magdaleny Dobromily Rettigové, někdy z roku 1844?, tak tam uvádí recept na jídlo: Taknazvaný kulaschfleisch. Pörkölt není “guláš”!

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..