-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření1 hod
-
Porce5
-
Celkový čas1 hod 20 min
Pokud máte rádi exotické chutě indické kuchyně, určitě znáte pokrm Tikka Masala. Připravte si jej k nerozeznání od indické restaurace sami doma.
Kuřecí Tikka Masala je asi nejznámějším a nejrozšířenějším receptem indické kuchyně. Jedná se o jemnou rajčatovou omáčku, která je dochucená směsí exotického koření. Recept se připravuje i na vegetariánský způsob například z květáku, ale já ho mám nejradši s kuřecím masem. Tikka Masala se nejčastěji podává s rýží nebo indickými plackami. Doporučuji vyzkoušet recept na domácí indické placky čapátí. Příprava receptu se neobejde bez koření, které není v české kuchyni úplně běžné, takže doporučuji si jej ve větších supermarketech opatřit.
Je naprosto ideální k dosažení nejlepšího možného výsledku si maso den předem naložit v marinádě na maso. Druhý den se věnujte přípravě omáčky a přílohy k jídlu.
Suroviny na kuřecí Tikka Masala
Marináda na kuře:
- 500 g kuřecí maso
- 150 g bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky sypkého chilli
- 1 lžíce koření Tikka Masala
- 1 lžička soli
TIP: Lze použít místo Tikka Masala koření Garam Masala nebo Tandoori Masala.
Omáčka Tikka Masala:
- 2-3 lžíce másla nebo ghí
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky drceného kardamomu
- 1 lžíce rajského protlaku
- 200 ml vody
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 lžičky koření Tikka Masala
- 1 lžička chilli
- 1 lžička kurkumy
- 800 g rajčatové pyré
- 200 ml 33% smetany
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 hrst čerstvého koriandru
- sůl
TIP: Do receptu můžete přidat čerstvá i konzervovaná rajčata, já volím rajčatové pyré, které má intenzivnější chuť a navíc je bez slupek a dopomůže k co nejjemnější omáčce bez nutnosti mixování.
Autentické kuřecí Tikka Masala postup přípravy:
- Nejprve si nakrájejte kuřecí maso na středně velké kostky. Doporučuji použít kuřecí prsa, které se lépe krájí do požadovaného tvaru. Naopak kuřecí stehna jsou v receptu více křehká a šťavnatá.
- Veškeré ingredience na marinádu si smíchejte dohromady a kuřecí maso do směsi naložte. Maso přikryjte potravinářskou fólií a 1-2 dny jej marinujte v lednici.
- Marinované maso si napíchejte na špejli a grilujte ze všech stran tak, aby bylo šťavnaté. Druhá a trochu pohodlnější možnost je vyložit plech pečícím papírem, na ně kousky masa naskládat a péct při teplotě 230-240°C na 15 minut. Hotové maso dejte na talíř a přikryjte alobalem.
- Máslo si rozpusťte ve větším hrnci, přidejte velkou nasekanou cibuli a pár minut restujte, poté přidejte 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru a restujte dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte rajčatový protlak a nechte krátce prosmažit. Jakmile protlak ztmavne, přidejte 2 lžičky kardamomu, 2 lžičky římského kmínu, 2 lžičky papriky, 2 lžičky Tikka Masala, 1 lžičku kurkumy a restujte zhruba půl minuty, aby koření krásně zavonělo. Nakonec vše zalijte rajčatovým pyré, přidejte hrnek vody, promíchejte a nechte 20 minut provařit.
- Nyní už je čas na smetanu, vmíchejte ji do omáčky a také přidejte kuřecí maso i se šťávou, kterou uvolnilo. Pár minutek spolu prohřejte, podle potřeby nařeďte trochou vody.
- Nakonec do omáčky vmíchejte zhruba 1 hrst čerstvého a nasekaného koriandru a máte hotovo.
- Kuřecí Tikka Masala podávejte ideálně s čerstvými plackami podle našeho jednoduchého receptu nebo s rýží basmati.
Chutnalo vám Chicken Tikka Masala (CTM)? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Marináda na kuře
Omáčka Tikka Masala
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews