Dýňová omáčka s masovými koulemi (ala svíčková)

  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    1 hodina
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    178

Dýňová omáčka s masovými koulemi

Dýňová omáčka s masovými koulemi je skvělá a krémová omáčka, která svým vzhledem i chutí připomíná svíčkovou. Jakmile tuto omáčku jednou ochutnáte, určitě ji zahrnete do svého repertoáru. Omáčka je nasládlá a krémová díky kokosovému mléku, zároveň je lehce nakyslá díky rajčatům. Jako příloha se hodí rýže, kuskus nebo třeba i houskový knedlík stejně jako ke svíčkové. Recept je zdravý a vyvážený. Místo krůtího masa můžete použít mix mletého vepřového a hovězího masa.

Suroviny na dýňovou omáčku s masovými koulemi

Na omáčku

  • 1/2 dýně Hokkaidó
  • 250 g rajčatového pyré
  • 50 g másla
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 stroužky česneku
  • cibule
  • lžička mletého kmínu
  • lžička chilli
  • čerstvý tymián
  • sůl & pepř
  • voda na zředění

Na masové kuličky

  • 400 g mletého krůtího masa
  • 1 cibule nasekaná najemno
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • lžíce sušeného rozmarýnu
  • 1 vejce
  • 70 g mletých ovesných vloček
  • 1-2 hrsti nasekané petrželové natě
  • sůl & pepř
  • olej

TIP: Pokud chcete zdravější variantu, ponechte ovesné vločky. Vločky však můžete nahradit 100 g strouhanky.

Dýňová omáčka s masovými koulemi postup přípravy

  1. Nejprve je potřeba si připravit dýňové pyré. Dýni si očistěte, odkrojte ošklivé místa na slupce, dýni rozkrojte v půlce a vydlabejte semínka. Dýni nakrájejte na kostičky a buďto uvařte ve vodě doměkka nebo pečte na plechu vyloženém pečícím papírem zhruba 30-40 minut. Hotovou dýni rozmixujte na hladkou směs tyčovým mixérem.
  2. V hrnci si rozehřejte máslo a na něm zpěňte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Ke konci přidejte na minutku prolisovaný česnek a lžičku mletého kmínu. Nechte provonět a poté přidejte dýňové a rajčatové pyré, kokosové mléko, pár snítek tymiánu, chilli, sůl a pepř.
  3. Vše spolu provařte zhruba 10 minut na mírném plameni, vyndejte tymián a pak směs rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  4. Nyní si připravte masové kuličky. V míse smíchejte všechny suroviny na masové kuličky a vypracujte těsto.
  5. Z těsta rukama vytvářejte středně velké kuličky.
  6. Na pánvi s rozpáleným olejem si kuličky orestujte rovnoměrně ze všech stran (cca 20 min).
  7. Vyzkoušejte jednu kuličku a v polovině ji rozkrojte, maso nesmí být růžové.
  8. Hotové kuličky podávejte s omáčkou například s rýží nebo těstovinami.

Vyzkoušejte také

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X