-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření1 hodina
-
Porce4
-
Celkový čas1 hodina 10 minut
Dýňová omáčka s masovými koulemi
Dýňová omáčka s masovými koulemi je skvělá a krémová omáčka, která svým vzhledem i chutí připomíná svíčkovou. Jakmile tuto omáčku jednou ochutnáte, určitě ji zahrnete do svého repertoáru. Omáčka je nasládlá a krémová díky kokosovému mléku, zároveň je lehce nakyslá díky rajčatům. Jako příloha se hodí rýže, kuskus nebo třeba i houskový knedlík stejně jako ke svíčkové. Recept je zdravý a vyvážený. Místo krůtího masa můžete použít mix mletého vepřového a hovězího masa.
Suroviny na dýňovou omáčku s masovými koulemi
Na omáčku
- 1/2 dýně Hokkaidó
- 250 g rajčatového pyré
- 50 g másla
- 200 ml kokosového mléka
- 2 stroužky česneku
- cibule
- lžička mletého kmínu
- lžička chilli
- čerstvý tymián
- sůl & pepř
- voda na zředění
Na masové kuličky
- 400 g mletého krůtího masa
- 1 cibule nasekaná najemno
- 2 prolisované stroužky česneku
- lžíce sušeného rozmarýnu
- 1 vejce
- 70 g mletých ovesných vloček
- 1-2 hrsti nasekané petrželové natě
- sůl & pepř
- olej
TIP: Pokud chcete zdravější variantu, ponechte ovesné vločky. Vločky však můžete nahradit 100 g strouhanky.
Dýňová omáčka s masovými koulemi postup přípravy
- Nejprve je potřeba si připravit dýňové pyré. Dýni si očistěte, odkrojte ošklivé místa na slupce, dýni rozkrojte v půlce a vydlabejte semínka. Dýni nakrájejte na kostičky a buďto uvařte ve vodě doměkka nebo pečte na plechu vyloženém pečícím papírem zhruba 30-40 minut. Hotovou dýni rozmixujte na hladkou směs tyčovým mixérem.
- V hrnci si rozehřejte máslo a na něm zpěňte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Ke konci přidejte na minutku prolisovaný česnek a lžičku mletého kmínu. Nechte provonět a poté přidejte dýňové a rajčatové pyré, kokosové mléko, pár snítek tymiánu, chilli, sůl a pepř.
- Vše spolu provařte zhruba 10 minut na mírném plameni, vyndejte tymián a pak směs rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
- Nyní si připravte masové kuličky. V míse smíchejte všechny suroviny na masové kuličky a vypracujte těsto.
- Z těsta rukama vytvářejte středně velké kuličky.
- Na pánvi s rozpáleným olejem si kuličky orestujte rovnoměrně ze všech stran (cca 20 min).
- Vyzkoušejte jednu kuličku a v polovině ji rozkrojte, maso nesmí být růžové.
- Hotové kuličky podávejte s omáčkou například s rýží nebo těstovinami.
Vyzkoušejte také
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu