Domácí máslové loupáky (makovky)

Domácí máslové loupáky (makovky)
  • Čas přípravy
    30 minut
  • Doba vaření
    30 minut
  • Porce
    12
  • Zhlédnutí
    529

Domácí máslové loupáky (makovky)

Domácí máslové loupáky (makovky) je druh sladkého pečiva. Někdo používá výraz loupák, ale mnozí z vás se s ním setkali jako se sladkým rohlíkem. Loupáky se nejčastěji posypou mákem.

Suroviny na máslové loupáky

  • 1/2 čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného
  • lžička cukru
  • 400 g hladké mouky
  • balení vanilkového cukru
  • 60 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1/4 hrnku mléka
  • mák na posypání
  • vejce na potření

Domácí máslové loupáky postup přípravy

  1. Z trošky vlažného mléka, droždí, trochy mouky a lžičky cukru udělejte kvásek. Nechte kvásek zhruba 15 minut vzejít.
  2. Do velké mísy dejte postupně všechny zbylé ingredience včetně kvásku a důkladně promíchejte nebo použijte kuchyňského robota.
  3. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 1 hodinu, aby těsto zdvojnásobilo svou velikost.
  4. Těsto si rozdělte na 3 stejně velké díly a z každého vyválejte kruh o tloušťce 0,5 až 1 cm.
  5. Překrojte kruh na 4 části stejně jako pizzu.
  6. Tyto trohúhelníky projeďte jednou válečkem ať se prodlouží jejich délka a poté je od širší strany začněte prsty rolovat. Poté je zahněte do tvaru podkovy.
  7. Hotové loupáky dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 170°C.
  8. Nakynuté loupáky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem.
  9. Pečte v troubě 15-20 minut dokud nebudou krásně zlato-hnědé.
  10. Buďto je nechte vychladnout nebo je servírujte ještě horké, kterým nelze odolat.

Chutnaly vám nadýchané loupáčky? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..