Italské špagety carbonara s pancettou

Italské špagety Carbonara
  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    30 minut
  • Porce
    4
  • Ready In
    40 min

Italské špagety Carbonara s pancettou

Italské špagety carbonara je oblíbené italské jídlo, které je až překvapivě snadné na přípravu. Obsahuje pouze pár ingrediencí a postup na přípravu je snadný. V české kuchyni jsou známé špagety po uhlířsku, které se od italských carbonara docela liší. V tradičním receptu na italskou omáčku carbonara se používá kvalitní italská slanina pancetta, která se neudí. také použít italské těstoviny tagliatelle.
POZOR: Do tradiční verze pokrmu nemusíte přidávat smetanu, omáčku lze dokonale vyrobit z vajec či pouhých žloutků. Žloutky fungují skvěle tak, jako při přípravě holandské omáčky nebo majonézy – vytvoří krásně jemnou strukturu.

Suroviny na italské špagety carbonara

  • 300 g špaget kvalitní ze semolinové mouky
  • 120 g pancetty
  • 50 g ovčího sýra pecorino
  • 50 g parmazánu
  • 3-4 ks vaječných žloutků
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • sůl & pepř na dochucení

TIP: Pokud přeci jen chcete přidat smetanu, můžete přidat 150 ml smetany ke šlehání. V takovém případě přidejte pouze dva žloutky.
TIP: Pokud vaříte těstoviny, je potřeba vodu důkladně osolit. Pamatujte si poučku, že by měla připomínat chuť mořské vody.

Nejčastější chyby při přípravě klasických špaget carbonara

  • Když použijete anglickou slaninu místo italské pancetty
  • Přidání smetany na vaření, která není potřeba (rozšlehané vejce se postarají o krémovou strukturu)
  • Přidání jiného než tvrdého sýra pecorino nebo parmazánu

Další recepty se špagetami:

Suroviny

Špagety carbonara

    Postup

    Do hrnce dejte vařit vodu na těstoviny a mezitím si nakrájejte pancettu na středně velké kostičky a sýr nastrouhejte na jemno. Vejce prošlehejte vidličkou s většinou nastrouhaného sýra v misce, osolte a opepřete. Vsypte do vařící vody lžičku soli a špagety. Špagety vaříme podle návodu na obalu ideálně na skus - al dente. Těstoviny jsou pak chutnější a zdravější než rozvařené.

    Krok1

    Plochou stranou nože zmáčkněte česnek a vhoďte jej společně se slaninou na rozpálenou pánev s rozpuštěným máslem. Restujte zhruba 5 minut na mírném ohni. Poté česnek vyndejte - už jej dále nepotřebujeme.

    Krok2

    Hotové špagety přidejte do hrnce se slaninou včetně malého množství vody ve které se vařily. Voda dodá výsledné omáčce potřebnou jemnost. Pánev odstavte z plamene a přilijte k nim vajíčka se strouhaným sýrem. Přidejte podle potřeby vodu z těstovin a neustále je vidličkou nebo kleštěmi promíchávejte a nechte směs zhoustnout. Vejce by se neměly srážet!

    Krok3

    Hotové špagety můžeme podávat na talíř. Přidáme zbylou pancettu, směs sýrů, čerstvě namletý pepř a petrželku.

    Závěrem

    Tento pokrm nejlépe chutná s parmazánem nebo ovčím sýrem pecorino. Já osobně dávám na ozdobu čerstvou petrželku a při míchání špaget s omáčkou jej také přidávám.

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Ivana

      S bazalkou jsou také super, fajn recept

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..