Zdravé cuketové bramboráky

Zdravé cuketové bramboráky
  • Čas přípravy
    25 min
  • Doba vaření
    25 min
  • Porce
    3
  • Celkový čas
    50 min

Léto je obdobím, kdy na zahrádce dozrávají cukety a vy si z nich můžete připravit tyto zdravé cuketové bramboráčky. Bramboráky jsou vhodné jako příloha a nebo si je můžete dát samotné třeba s dipem ze zakysané smetany s česnekem.

Zdravé cuketové bramboráky se od těch klasických liší především ve složení a ve způsobu přípravy bramboráků. Klasická pšeničná mouka je nahrazená špaldovou moukou a navíc je přidaná vláknina v podobě rozmixovaných ovesných vloček. Vločky jsou dobré pro trávení a navíc krásně zachytí přebytečnou vodu, kterou směs na cukeťáky neustále pouští i po vymačkání.

Suroviny na zdravé cuketové bramboráky (2-3 porce)

  • 600 g cukety
  • 300 g brambor
  • sůl, černý pepř
  • 6 stroužků česneku
  • 1-2 lžíce majoránky
  • 40 g ovesné mouky (rozmixované vločky)
  • 2 lžíce špaldové mouky
  • 2 vejce
  • trocha oleje ve spreji

TIP: Do směsi na cuketové bramboráky se hodí přidat i šunku nakrájenou na kostičky nebo tvrdý sýr.

Postup přípravy zdravých cuketových bramboráků

  1. Nejprve si do větší mísy nastrouhejte brambory a cuketu včetně slupky. Zeleninu osolte 1 lžící soli, promíchejte a nechte stát, aby zelenina pustila vodu. Jakmile zelenina povolí, můžete přebytečnou vodu vymačkat přes jemné síto.
  2. Do mísy k zelenině přidejte čerstvě mletý černý pepř, 6 prolisovaných stroužků česneku, mouku, majoránku a vejce. Vše důkladně promíchejte.
  3. PŘÍPRAVA NA PÁNVI: Tento způsob přípravy doporučuji, protože jsou cukeťáci nejchutnější. Na vyšším stupni si rozpalte pánvičku, zlehka ji postříkejte olejem a ze směsi vytvarujte placičku, kterou z obou stran dozlatova opečte.
    PŘÍPRAVA V HORKOVZDUŠNÉ FRITÉZE: Horkovzdušnou troubu vyložte pečícím papírem, na papír vytvarujte tenké placičky a pečte na 180°C 3-4 minuty dozlatova. Během pečení je můžete otočit.
    PŘÍPRAVA V TROUBĚ: Plech vyložte pečícím papírem a na něj poklaďte směs, kterou rozetřete v 0,5 cm placičku. Udělejte více menších placiček, aby se lépe propekly. Cukeťáky pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30-40 minut. Ke konci zapněte opékání shora (grill), aby se placičky udělaly i z vrchu.
  4. Hotové placky vám poslouží jako příloha třeba k našemu pikantnímu katovu šlehu nebo jsou dobré samotné s dipem ze zakysané smetany, česneku a pažitky.

TIP: Upřímně doporučuji pouze přípravu na suché pánvi nebo s trochou oleje, ostatní způsoby přípravy se mi příliš neosvědčily.

Chutnaly vám zdravé cuketové placky? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Zdravé cuketové bramboráky

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..