Babiččiny plněné knedlíky uzeným masem

Babiččiny plněné knedlíky uzeným masem
  • Čas přípravy
    1 hod
  • Doba vaření
    10 min
  • Porce
    50
  • Ready In
    1 hod 10 min

Kulaté knedlíky s překvapením v podobě náplně z uzeného masa jsou českou klasikou. Je jen na vás zda si je dáte se zelím, špenátem, přelité tukem s cibulkou a nebo se vším uvedeným.

Babiččiny plněné knedlíky uzeným masem je recept, který mi předala babička. Náplň do jejích knedlíků vždy tvoří uzené maso nakrájené na kostičky, mleté maso nikdy nepoužívala. Jediná výjimka, kterou udělala, když jsem byl ještě kluk, že je plnila překrojeným párkem do šištiček, protože mi hrozně chutnaly. Každopádně náplň nechám na každém, dají se plnit i dokonce i uzeným se špenátem.

Suroviny na babiččiny plněné knedlíky uzeným masem

Počet surovin níže je uveden pro zhruba 50 knedlíků.

  • 2,5 kg brambor (varný typ C)
  • 1,5 kg hrubé mouky
  • 900 g libovějšího uzeného masa
  • 3 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • sůl

Postup přípravy plněných knedlíků uzeným masem

  • Brambory uvařte i se slupkou ve vroucí vodě doměkka. Nechte brambory vychladnout a poté je nastrouhejte na jemném struhadle na širší podklad např. vál. Brambory nedávejte do mísy, ale vrstvěte je na válu – nastrouhejte vrstvu, posypte moukou a vždy danou vrstvu lehce osolte a takto postup opakujte.
  • Nakonec přidejte prolisovaný česnek a vejce a nepřílišným propracováním proměňte směs na těsto. Čím více těsto propracováváte, tím více mouky absorbuje a to není dobré, protože moučné knedlíky se budou lepit na zuby. Těsto vyválejte do válečku a z něj odkrojte kousky těsta na jednotlivé knedlíky.

kousky bramborového těsta

  • Knedlíky plňte uzeným masem nakrájeným na kostičky a dávejte na stranu dokud nenaplníte všechny. Babička knedlíky dělá pouze na páře. Do hrnce si dejte dostatek vody a pařák. Jakmile začne voda vřít, vložte knedlíky do pařáku, přiklopte a pařte při mírném varu zhruba 10 minut. Hotové knedlíky dávejte stranou na talíř.

Syrové bramborové knedlíky

Jak uchovat babiččiny plněné knedlíky uzeným?

Pokud jste připravili také větší množství, jak je uvedeno výše, tak je ideální po pár dnech dát knedlíky do sáčků a zamrazit. Kdykoli nebudete vědět, co k jídlu nebo se vám nebude chtít vařit, tak máte zásobu.

Chutnaly vám babiččiny plněné knedlíky uzeným masem? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 2 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • HelčaLinkova

      Pracné, ale výsledek stojí za to! 🙂 mňam mňam

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..