-
Čas přípravy30 minut
-
Doba vaření1 hodina
-
Porce4
-
Celkový čas1 hodina, 30 minut
Každý rok se těšíme na houbovou sezónu, kdy jdeme do lesa a sbíráme naše oblíbené houby. Z hub si připravujeme různé pochoutky, jako smažené houbové řízky, omáčky, polévky, pečené houby a jiné. Dnes jsme zavzpomínali na Vánoce a na to, jak se už těšíme a tak jsme si připravili houbového kubu, který podle nás z vánoční tabule skoro vymizel.
Staročeský houbový kuba je dobré a prosté jídlo, které zasytí na Štědrý den k obědu či večeři. V tomto pokrmu pocítíte dokonalé spojení sušených hub, česneku a bylinek. Staročeský houbový kuba obsahuje hlavně sušené houby a kroupy, takže milovníci hub si přijdou na své.
Suroviny – Houbový kuba
- Sušené houby
- Kroupy
- Cibule
- Česnek
- Sůl a pepř
- Oregano, tymián, drcený kmín
- Sádlo – na smažení + vymazání pekáčku
Postup přípravy – Houbový kuba
Nejprve namočíme sušené houby a kroupy přes noc do vody.
Další den přelijeme houby i s vodou, ve které byly namočené do většího hrnce a dáme vařit. Kroupy nalijeme také s vodou do jiného menšího hrnce a uvaříme doměkka.
Připravíme si pánvičku a na sádle orestujeme cibuli nakrájenou najemno a prolisované tři stroužky česneku, necháme zesklovatět.
Poté vezmeme uvařené houby a kroupy, scedíme a smícháme v míse. Přidáme sůl a pepř dle chuti.
Připravíme si pekáček nebo zapékací mísu, vytřeme troškou sádla a nasypeme do něj smíchané houby s kroupami.
Jakmile zezlátne cibule, kterou jsme orestovali, přidáme ji do pekáče a ochutíme drceným kmínem, tymiánem, oreganem, solí a pepřem dle libosti.
Směs pořádně promícháme a dáme péct do předehřáté trouby při 180°C na 25 minut a poté můžeme podávat.
Vyzkoušejte také:
Ingredients
Staročeský houbový kuba
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Leave a Review