Vepřové maso na hrášku s omáčkou

Vepřové maso na hrášku s omáčkou
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    615

Nevíte, co připravit z vepřového plecka nebo pečeně? Vyzkoušejte jednoduchý vepřový plátek na hrášku s omáčkou a rýží, který si zamilují i vaše děti.

Vepřové maso na hrášku s omáčkou je naprosto jednoduchý recept. Základem je vepřové maso, které podusíte do změknutí a z výpeku poté uděláte omáčku s hráškem. Můžete použít v podstatě kteroukoli část vepřového, nemusíte dělat pouze plátek, ale můžete maso nakrájet i na nudličky.

Suroviny na vepřové maso na hrášku s omáčkou

  • 500 g vepřového masa
  • sádlo nebo olej
  • 1-2 ks cibule
  • voda na podlití
  • mražený popř. sterilovaný hrášek
  • 1 malý rajský protlak
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • sůl & pepř
  • jíška nebo hl. mouka na zahuštění

TIP: Můžete do omáčky přidat i mrkev, tu však přidávejte už během dušení masa. Trvá ji o něco déle změknout.

Postup přípravy vepřového na hrášku s omáčkou

  1. Nejprve si ve větším hrnci rozpalte tuk a na něm orestujte dozlatova oloupanou a nakrájenou cibuli najemno. Maso si nakrájejte na plátky nebo nudličky a nechte ho společně s cibulí zatáhnout. Orestované maso zaprašte mletou sladkou paprikou, přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání zhruba 30 vteřin nechte provonět. Ihned zalijte vodou nebo vývarem.
  2. Základ si osolte, přiklopte a duste do změknutí masa zhruba 30-40 minut. Mezitím máte čas na přípravu přílohy např. vařené rýže. Jakmile je maso měkkoučké, tak jej vyndejte pokud máte plátky a přidejte plechovku sterilovaného hrášku nebo 2 hrsti mraženého, který doporučuji spíše. Pokud máte nudličky, tak ty z omáčky nevyndavejte.
  3. Na zahuštění použijte buďto jíšku nebo si rozmíchejte 1 lžíci hladké mouky ve vodě a přidejte tuto směs do omáčky. Ještě nechte na mírném plameni omáčku provařit do zhoustnutí. Nakonec omáčku dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
  4. Vepřové s omáčkou podávejte buďto s rýží, těstovinami nebo bramborem.

TIP: Pokud chcete vepřové maso na hrášku se smetanou, tak na konci můžete vmíchat pár lžic zakysané smetany, která vám omáčku zahustí a zároveň zjemní.

Chutnalo vám vepřové maso na hrášku s omáčkou? Vyzkoušejte také:

 

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..