Brokolicové karbanátky se sýrem (Břicháč Tom)

Brokolicové karbanátky se sýrem (Břicháč Tom)
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    1 014

Břicháč Tom je pro mě inspirací při zdravé stravě, jediné, co mě trápí při vaření podle jeho knih, kterých jsem hrdou majitelkou je popis ingrediencí. Na některé se občas v postupu zapomene a některé jsou velice neurčité. Připravuji si sama tyto recepty a snažím se je dovést k dokonalosti.

Brokolicové karbanátky se sýrem jehož originální název v knize Břicháče Toma je brokolicové kuličky je jednoduchá a zdravá večeře. Recept je vegetariánský a hodí se skvěle jako zobání k večerní televizi.

Suroviny na brokolicové karbanátky se sýrem

  • 1 brokolice
  • 100 g Eidamu 30%
  • 200 g mletých ovesných vloček
  • 1 syrová brambora
  • 2 vejce
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé petrželky
  • olivový olej
  • sůl & pepř

TIP: V receptu lze nahradit Eidam mozzarellou light nebo parmazánem, který dodá karbanátkům výraznější chuť.

Postup přípravy brokolicových karbanátků se sýrem

  1. Nejprve si v hrnci s osolenou vodou uvařte brokolici. Měla by být měkká zhruba po 20 minutách vaření.
  2. Uvařenou brokolici slijte a poté umístěte do mísy, kde ji rozmixujte tyčovým mixérem.
  3. K brokolici nastrouhejte mrkev, petržel, bramboru a sýr. Přidejte také 2 prolisované stroužky česneku a 2 vejce. Do směsi přidejte mleté ovesné vločky, kterými směs zahustíte. Nakonec dochuťte solí, pepřem a nasekanou natí z petrželky.
  4. Ze směsi tvarujte kuličky nebo karbanátky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Směs je trochu lepivější, takže si zvlášť do misky dejte vlažnou vodu a vždy než začnete tvarovat karbanátek ze směsi si ve vodě namočte ruku.
  5. Připravené kuličky/karbanátky pečte zhruba 25-30 minut v předehřáté troubě na 200°C. V průběhu pečení potřete kuličky olivovým olejem.

TIP: Do směsi na brokolicové kuličky můžete přidat najemno nakrájené 1-2 šalotky nebo 1 klasickou bílou cibuli. Lze také přidat jarní cibulku.

Další recepty od Břicháče Toma:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..