Rychlé boloňské špagety z mletého masa

Rychlé boloňské špagety z mletého masa
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    60 minut
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    191

Rychlé boloňské špagety z mletého masa

Rychlé boloňské špagety z mletého masa je můj oblíbený recept na špagety s omáčkou. Recept je rychlý, jednoduchý a děti ho milují. Pravé boloňské ragú se dělá z hovězího masa, já používám mix hovězího a vepřového. V rámci úspory času mrkev strouhám a poté přidávám do omáčky.

Rozdíl mezi milánskými a boloňskými špagetami

Setkala jsem se s názory, že boloňské a milánské špagety jsou totožné, není to pravda. Výraz ‘Milánské’ znamená maso (původně telecí plátek), který je obalený v mouce a strouhance a poté osmažený. Příkladem může být tento recept na kuřecí milánské špagety podle Jamieho Olivera. Takové maso se dá poté servírovat s jednoduchou rajčatovou omáčkou s italskými bylinkami a těstovinami, nejedná se však o italský recept. Oproti tomu boloňské špagety jsou připravované z mletého nejčastěji hovězího masa a s kořenovou zeleninou. Nutno však podotknout, že pojem boloňské špagety v Itálii neexistuje. Nejčastěji se tam setkáte s boloňským ragú podávaným s tagliatelle.

Suroviny na rychlé boloňské špagety z mletého masa

  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 střední mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g mletého masa mix
  • 2 lžičky cukru
  • 400 g plechovka sekaných rajčat
  • 1 malý rajský protlak
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky oregana
  • lžička tymiánu
  • půl lžičky bazalky
  • sůl & pepř
  • voda nebo vývar na podlití
  • k podávání: špagety, strouhaný sýr

Rychlé boloňské špagety z mletého masa postup přípravy

  1. Nejprve si nastrouhejte mrkve a cibuli na hrubším struhadle.
  2. Do hrnce dejte olej, přidejte cibuli s mrkví a restujte do zprůhlednění (zesklovatění) cibule.
  3. Přidejte na minutku prolisované stroužky česneku a za stálého míchání nechte provonět.
  4. Nyní přidejte mleté maso a vařečkou jej rozmělňujte v kastrůlku. Počkejte až se maso zatáhne a poté přidejte plechovku krájených rajčat, rajský protlak a veškeré koření s cukrem.
  5. Podle potřeby podlijte vývarem nebo vodou.
  6. Takto omáčku vařte zhruba hodinu, aby se chuť masa naplno dostala do rajčatové omáčky.
  7. Nakonec omáčku dochuťte solí, cukrem a pepřem podle chuti a servírujte se špagetami. Omáčku posypte sýrem.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X