Vepřová panenka s omáčkou z výpeku

Vepřová panenka s omáčkou z výpeku
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    484

Vepřovou panenku lze připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte klasickou vepřovou panenku s omáčkou z výpeku, která se skvěle hodí k hranolkám, bramborové kaši nebo americkým bramborám.

Vepřová panenka s omáčkou z výpeku je nejjednodušší způsob přípravy vepřové panenské svíčkové. V podstatě si připravíte panenku, z výpeku, který vám zbyde po mase uděláte hustější sosík, který podáváte k hranolkám nebo americkým bramborám. Jídlo krásně doplní hospodský zelný salát nebo ředkvičkový salát s jarní cibulkou. Vždy připravujte panenku vcelku, aby zůstala šťavnatá. Obecně platí, že by uprostřed měla být stále růžová.

Suroviny na vepřovou panenku s omáčkou z výpeku

  • vepřová panenka vcelku
  • bylinková sůl
  • pepř
  • olej
  • 1 lžíce másla
  • špetka kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • lžička mleté červené papriky
  • voda
  • mouka
  • příloha: pečené brambory, hranolky, fazolky se slaninou, bramborová kaše

Postup přípravy vepřové panenky s omáčkou

  • Marinování: Panenku si opláchněte a odblaňte tenkým ostrým nožem. Je naprosto ideální si panenku připravit den předem v marinádě z olivového oleje, bylinkové soli a pepře. Takto panenku nechte v lednici do druhého dne.
  • Panenka: Na pánvi si rozpusťte 1:1 máslo a olej a na něm zprudka opečte panenku ze všech stran. Celý proces by neměl trvat více jak 10 minut (záleží na velikosti panenky). Vždy jakmile panenka zezlátne a odlepí se od pánve, tak ji otočte na další stranu.
  • Hotovou panenku z pánve vyndejte, dejte do zapékací misky a přikrytou alobalem ji dopečte na 5-10 minut v předehřáté troubě na 150°C. Poté vyndejte pekáček, nechte pár minut panenku odpočinout a až poté krájejte na 1,5 cm plátky. Pokud budete maso krájet dříve, vyteče vám všechna šťáva teplotním šokem. Mezitím, co se panenka dopéká a odpočívá si připravte omáčku.
  • Omáčka: Do pánve, kde se dělalo maso přidejte lžíci másla, nechte na mírném plameni rozpustit. K výpeku s máslem přidejte za stálého míchání 1 lžíci hladké mouky, špetku kurkumy, 1/2 lžičky mletého kmínu, lžičku mleté papriky a vše krátce orestujte (maximálně půl minutky). Nyní vše zalijte studenou vodou a důkladně omáčkou promíchejte, aby se vše rozpustilo. Chvilku provařte, aby omáčka zhoustla.
  • Hotové plátky panenky podávejte s omáčkou z výpeku a šťouchanými bramborami s jarní cibulkou, hranolkami, fazolkami se slaninou nebo americkými bramborami.

Chutnala vám vepřová panenka s omáčkou z výpeku? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..