Nejlepší rajská omáčka z protlaku

Nejlepší rajská omáčka z protlaku
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    50 min

Rajská omáčka je klasikou nejen školních jídelen ale i českých domácností. Sladká chuť rajské omáčky je doplněná plátek masa a podává se s knedlíkem nebo s těstovinami.

Nejlepší rajská omáčka z protlaku je naprosto jednoduchá a dokáže ji připravit troufnu si říct každý. Nepotřebujete k ní čerstvá rajčata, takže nic ani posléze nepasírujete, zkrátka uvaříte výbornou rajskou omáčku přímo v hrnci. Pokud nechcete servírovat omáčku s plátky masa, ale se sekanou nebo k plněným paprikám, tak maso v receptu vynechte a vývar nahraďte vodou.

Suroviny na rajskou omáčku z protlaku

  • 500 g hovězího masa
  • 2-3 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 g rajský protlak
  • 1 l vývaru z masa
  • 100 g cukr dle chuti
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 bobkové listy
  • 10 ks nové koření
  • 10 ks černý pepř
  • 1 hřebíček
  • sůl

TIP: Kdo má rád tymián, přidá pár snítek čerstvého tymiánu nebo 1 lžičku sušeného.

Jak připravit nejlepší rajskou omáčku z protlaku

  1. Nejprve si dejte kus masa vařit do osolené vody. Maso pozvolna vařte doměkka, hotové jej nakrájejte na plátky a vývar si schovejte na přípravu omáčky.
  2. Nyní si ve větším hrnci rozpusťte máslo s olejem, přidejte hladkou mouku a umíchejte světlou jíšku. K jíšce přidejte rajský protlak a krátce prosmažte, aby ztratil kyselost. Vše zalijte vývarem z masa, pokud maso nevaříte, zalijte základ vodou.
  3. Vše promíchejte, přidejte cukr, citronovou šťávu, sůl a veškeré koření. Přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí alespoň 30 minut, aby omáčka získala chuť koření.
  4. Hotovou omáčku ještě dochuťte solí a cukrem podle chuti. Vylovte koření a můžete podávat s těstovinami nebo vaší oblíbenou přílohou.

TIP: Koření doporučuji dávat do omáčky v sáčku na koření ať se vám lépe vyndá. Pokud ho nechcete lovit ještě omáčku můžete scedit.

Chutnala vám rajská omáčka z protlaku? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Rajská omáčka z protlaku

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..