Grilovaný pstruh s citronem a bylinkami

Grilovaný pstruh s citronem a bylinkami
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    16 min
  • Porce
    2
  • Zhlédnutí
    359

Grilovací sezóna začala a jednou z úžasných surovin na gril jsou ryby. Pstruh je sladkovodní ryba, která se na gril perfektně hodí a lze ji u nás dostat čerstvou například ze sádek.

Grilovaný pstruh s citronem a bylinkami je náš oblíbený recept grilovací sezóny. Kdo nemá rád ryby nebo mu nechutnají, protože ochutnal nepříliš chutné filé z pangase nebo tresky, tak by čerstvému pstruhovi měl dát šanci. Maso pstruha je jemné, bez pachuti a naprosto delikátní. Doporučuji pstruha připravit s grilovanými nebo opečenými brambory. Tento recept je báječně jednoduchý a s trochou opatrnosti ho připraví i začátečník.

Suroviny na grilovaného pstruha s citronem

  • 2 ks pstruh
  • 2 plátky másla
  • 1 citron
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián

TIP: Někdo rybu při grilování lehce potře olejem, můžete ji také potřít, ale olej je hořlavý a pokud vám bude odkapávat do ohně, plameny vám mohou rybu spálit. Pozor na to.

Grilovaný pstruh s citronem a bylinkami postup přípravy:

  • Nejprve si rybu opláchněte ve studené vodě a osušte papírovým ubrouskem. Rybu zevnitř i zvenku osolte z obou stran. Dovnitř ryby vložte plátek másla, 3 kolečka citronu, pár plátků česneku, 3 snítky rozmarýnu a 2 snítky tymiánu.
  • Rybu opékejte nad rozpáleným grilem 8 minut z každé strany. Při otáčení otáčejte rybu tak, aby máslo nevyteklo ven. Během grilování můžete rybu lehce potírat olivovým olejem pomocí jedné větvičky rozmarýnu.
  • Hotového pstruha podávejte ke grilovaným bramborám s pažitkou nebo s vaší oblíbenou přílohou.
  • TIP KE KONZUMACI: Rybu je vždy dobré vykostit, od ocasu vyndejte páteř se všemi většími kostmi. Chutná skvěle pokapaná citronovou šťávou.

TIP: Pstruha doporučuji grilovat v roštu na ryby ve kterém se ryba lépe otáčí.

Nejčastější dotazy při grilování pstruha

  1. Jak dlouho grilovat pstruha na grilu? Bohatě mu stačí 8 minut z každé strany, maso nesmí být vysušené a 8-10 minut je naprosto dostačující tepelná úprava ryby vcelku z jedné strany.
  2. Jak naložit pstruha na gril? Pstruha můžete také marinovat, není to však důležité. Marinujte v bílém víně s čerstvým tymiánem, rozmarýnem a prolisovaným česnekem. Rybu vždy důkladně osolte.
  3. Grilovaný pstruh v alobalu? Můžete rybu také dát do alobalu, kde bude teplota stabilnější. Není to však potřeba a nebudete mít rybu lehce opálenou. Po alobalu bych sáhl v případě, že nemáte rošt na ryby a bojíte se, že se vám ryba při otáčení potrhá. Pokud však manipulujete s rybou opatrně, není problém ji udělat perfektně jen na klasickém roštu bez alobalu.

Chutnal vám grilovaný pstruh s citronem a bylinkami? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Grilovaný pstruh s citronem a bylinkami

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..