Hospodský zelný salát (sladkokyselý)

Hospodský zelný salát (sladkokyselý) Pohlreich
  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    0 minut
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    148

Česká verze oblíbeného salátu coleslaw, který se připravuje také z bílého zelí. Tento hospodský zelný salát dostanete nejčastěji jako oblohu k jídlu v bufetu nebo hospodě.

Hospodský zelný salát je sladkokyselý salátek, který není náročný na přípravu. Důležité je zelí nejprve tepelně opracovat a poté dochutit. Vyzkoušejte ho až budete vařit třeba zapečené šunkofleky, katův šleh nebo vepřový guláš s bramboráčky.

Suroviny na sladkokyselý hospodský zelný salát

  • 500 g bílého hlávkového zelí
  • 1 litr vody
  • 40 ml olivového oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa
  • sůl & pepř

TIP: Do salátu můžete přidat také syrovou cibuli, kterou pokrájejte na najemno. Cibuli doporučuji nastrouhat na jemném struhadle.

Postup přípravy hospodského zelného salátu

  1. Nejprve si pokrájejte hlávkové zelí na jemné nudličky a umístěte ho do mísy.
  2. V rychlovarné konvici uvařte 1 litr vody a zelí zalijte. Nechte v míse vroucí vodu 5 minut, aby zelí změklo a poté vodu slijte. Zelí ještě propláchněte studenou vodou. Ideálně použijte cedník.
  3. Povařené zelí posypte 2 lžícemi cukru, přidejte lžíci klasického octa a dochuťte solí s trochou čerstvě namletého pepře. Můžete přidat nastrouhanou cibuli.
  4. Dobře promíchaný salát umístěte do lednice alespoň na hodinku, aby byl uleželý.

TIP: Pokud chcete zelí více křupavé, nechte jej ve vroucí vodě o chvilku méně.

Další varianty zelného salátu

Jak se říká, sto lidí – sto chutí. Podle receptu výše si připravíte opravdu ten základní hospodský zelňák. Nic špatného na něm není, ale pokud se rozhlížíte po menších odchylkách v receptuře, tak doporučuji také vyzkoušet:

  • přidat do zelného salátu 1-2 nastrouhané mrkve nebo
  • přidat do zelného salátu hrst čerstvého a pokrájeného kopru nebo
  • přidat do zelného salátu 1 jablko nastrouhané na jemném struhadle

Dejte vědět v komentářích, která varianta vám chutnala nejvíce nebo jak jej připravujete vy.

Chutnal vám hospodský zelný salát? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X