SLONÍ ŽRÁDLO: Luxusní pomazánka s vajíčkem

SLONÍ ŽRÁDLO: Luxusní pomazánka s vajíčkem
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    5 min
  • Porce
    8
  • Ready In
    20 min

Sloní žrádlo je nejenže vtipný název pro oblíbenou pomazánku, ale navíc skvěle chutná. Je ideální na chlebíčky a můžete je připravit v pikantní nebo klasické formě.

Sloní žrádlo je luxusní pomazánka s vajíčkem, uzeninou, kyselými okurkami, kořením a cibulí, která vás zaručeně dostane. Její sladko-kyselá chuť nezkazí žádné pohoštění, hodí se na jednohubky, chlebíčky nebo jen tak k televizi. Příprava pomazánky je jednoduchá, jen je potřeba salám, okurky a vejce nastrouhat a poté smíchat s ostatními surovinami.

Suroviny na luxusní sloní žrádlo

  • 400 g měkkého salámu (Junior)
  • 3 vejce
  • 200-250 ml majonézy
  • 3 kyselé okurky
  • 1 cibule
  • nakládané jalapeňos (recept)
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce kečupu (recept)
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • sůl, černý pepř

TIP: Sloní žrádlo si můžete připravit ve zdravější variantě se šunkou místo jemného salámu a se smícháním majonézy se zakysanou smetanou půl na půl.

Postup jak připravit luxusní sloní žrádlo:

  1. Nejprve si v malém kastrůlku svařte ocet, olej, kečup, hořčici, worcestrovou omáčku a cukr. Vše se musí spojit, poté nechte tento dochucovací nálev vychladnout.
  2. Na hrubém struhadle si nastrouhejte měkký salám, uvařená a vychladlá vejce a kyselé okurky. Cibuli s chilli nakrájejte najemno. Můžete použít mé oblíbené jalapeňos nebo nakládané beraní rohy.
  3. Nyní všechno společně promíchejte v míse, zjemněte majonézou nebo mixem majonézy a jogurtu popř. zakysané smetany. Na závěr pomazánku dochuťte solí s pepřem.
  4. Pomazánku nechte v lednici chvilku uležet, aby se chutě propojily a poté podávejte třeba jako pohoštění na jednohubkách nebo chlebíčkách s kyselou okurkou.

TIP: Sloní žrádlo jde připravit i jako salát, kdy salám nestrouháte, ale krájíte nahrubo na nudličky.

Sloní žrádlo bez vaření

Pokud nechcete suroviny dohromady svařit kvůli špinění nádobí nebo jakémukoli jinému důvodu, tak vše můžete smíchat i za studena. Počítejte však s tím, že surovin se tak dobře nepropojí.

Chutnala vám pomazánka s juniorem a vajíčkem? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Suroviny na sloní žrádlo

Suroviny na nálev

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..