Nejlepší domácí kysané zelí do sklenic

Nejlepší domácí kysané zelí do sklenic
  • Čas přípravy
    40 minut
  • Doba vaření
    0 minut
  • Porce
    10
  • Zhlédnutí
    493

Nejlepší domácí kysané zelí do sklenic

Nejlepší domácí kysané zelí do sklenic je typicky podzimní záležitost. Kysané zelí do sklenic se dělá nejlépe z kruhárenského (podzimního) zelí. Přesné množství se nedá určit, proto v tomto receptu budu pracovat s poměry. Přeci jen každý nakládá jiné množství zelí.

Suroviny na přípravu nejlepšího domácího kysaného zelí do sklenic

  • pevné pozdní zelí
  • sůl 25 g na 1 kg zelí
  • celý pepř (kuličky)
  • kmín
  • dle chuti: hořčičné semínko, špetka anýzu, křen

Nejlepší domácí kysané zelí do sklenic postup přípravy

  1. Nejprve si veškeré zelí nakrouhejte najemno. Použít k tomu můžete kruhadlo nebo nástavec na kuchyňském robotu.
  2. Zelí umístěte do větší nádoby nebo zeláku, posypte solí s poměrem 25 g soli na 1 kg zelí. Přidejte také kmín a kuličky černého pepře.
  3. Nyní začne zelí vlivem soli pouštět šťávu, mačkejte jej a pěchujte tak, abyste tento proces urychlili. Ze zelí je potřeba důkladně vymačkat vzduch, aby proces kvašení proběhl hladce.
  4. Pokud máte kvasnou nádobu, tak zelí umístěte do ní, pokud ne, připravte si dostatečně velkou uzavíratelnou nádobu do které zelí dejte.
  5. Nad zelím by mělo být několik centimetrů šťávy. Na vrch dejte vyvařené prkýnko nebo čistý talíř a zatěžkejte vrchní vrstvu vyvařeným velkým kamenem např. žulovou kostkou tak, aby bylo zelí opravdu ponořené.
  6. Nádobu uzavřete víkem, pokud máte kvašák, tak přidejte vodu, aby byla nádoba vzduchotěsná.
  7. Na teplém místě (12-15°C) nechte zelí kvasit po dobu 4-6 týdnů. Zelí kontrolujte, musí být neustále ponořené, pokud není, přidejte vždy převařenou již vychladlou vodu se solí s poměrem 20 g na 1 litr vody.
  8. Nakonec si zelí rozdělte do sklenic a sterilujte.

TIP: Pokud vám při procesu kvašení ubyde tekutina, tak můžete naředit bio jablečný ocet 1:1 s převařenou vodou. Tento trik používejte v případě, že zelí do sklenic nebudete umisťovat a chcete, aby vám zelí v zeláku vydrželo co nejdéle.

Jak dlouho domácí kysané zelí do sklenic vydrží?

Pokud jste používali opravdu čisté a vyvařené pomůcky a dodrželi jste postup uvedený výše, tak by vám zelí mělo s přehledem vydržet do další sezóny.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..