-
Čas přípravy1 hodina
-
Doba vaření30-45 minut
-
Porce10
-
Celkový čas1 hodina, 30-45 minut
Kdy se peče velikonoční nádivka?
Tradičním pokrmem na Velikonoce byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala velikonoční nádivka, které se říkalo také sekanina, sekanice nebo snítek.
Nejlepší velikonoční nádivka s kopřivami je recept převzatý od naší babičky, který připravovala již spoustu let a neumíme si představit Velikonoce bez této velikonoční nádivky plné vajec a jarních bylinek. Tak jsme se rozhodli připravit náš oblíbený recept i nyní. Na velikonoční nádivce je skvělé, že pokaždé chutná jinak. Každý připravuje nádivku svým způsobem, například někdo dává více masa a jiný druh, ale nikdy zaručeně nechybí jarní bylinky.
Nejlepší velikonoční nádivka s kopřivami – Suroviny
- Rohlíky – nakrájené na kostičky
- Vejce – žloutky oddělené od bílků
- Uzené maso – vcelku
- Kopřivy – mladé, čerstvě nasekané
- Pažitka – nasekaná najemno, dle chuti
- Petrželka – nakrájená nadrobno, dle chuti
- Majoránka – dle chuti
- Sůl a pepř – dle chuti
Nejlepší velikonoční nádivka s kopřivami – Postup přípravy
- Začneme tím, že si připravíme veškeré suroviny, které budeme na nádivku potřebovat.
- Uzené maso uvaříme ve vodě doměkka, nakrájíme na kostičky a část vývaru si po scezení ponecháme. Vývar využijeme později při přípravě rohlíků.
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh.
- Rohlíky nakrájíme na menší kostičky a pokropíme vývarem z masa, aby byly mírně nasáklé.
- Poté k rohlíkům přidáme nakrájené maso na kostičky, vmícháme žloutky, přidáme podle chuti sůl, pepř, majoránku, nasekanou pažitku, nakrájenou petrželku, čerstvě nasekané kopřivy a nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky. Vše opatrně a dostatečně promícháme.
- Velikonoční nádivku dáme do vhodné formy, například plech s vyšším okrajem či pekáček. Záleží jak chcete mít nádivku vysokou a pečeme 30-45 minut, až je nádivka na povrchu hezky zlatá.
- Hotovou velikonoční nádivku nakrájíme na kostky a podáváme podle chuti, například s pečeným kuřetem a bramborami nebo jen tak samotnou. Nádivka je výborná teplá i studená.
Vyzkoušejte také:
Ingredients
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review