Šťavnatá cikánská hovězí pečeně (Kluci v akci)

Šťavnatá cikánská hovězí pečeně
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    3 hod
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    3 hod 30 min

Šťavnaté hovězí maso, omáčka z pálivých paprik, která dodá masu šmrnc. To je cikánská hovězí pečeně. Samozřejmě míra pálivosti záleží na kuchaři.

Šťavnatá cikánská hovězí pečeně je trošku náročnější jídlo na přípravu. Maso doporučuji vždy prošpikovat špekem nebo slaninou. Volba přílohy je čistě na vás, já mám cikánskou pečeni nejraději s rýží, ale můžete si k ní připravit třeba naše kynuté houskové knedlíky.

Suroviny na šťavnatou cikánskou hovězí pečeni

  • 750 g hovězí maso (ideálně zadní)
  • 100 g slaniny nebo špeku
  • 50 g sádla nebo oleje
  • 2 cibule
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 rajčata
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 3 papriky (ideálně od každé barvy jednu)
  • 1 nakládaná okurka
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletá pálivá paprika
  • sůl & pepř
  • chilli paprička podle chuti

TIP: Někdo do cikánské hovězí pečeně přidává i 150 g pálivé klobásy a 100-150 g hub.

Šťavnatá cikánská hovězí pečeně postup přípravy

  1. Nejprve si maso vcelku prošpikujte klínky slaniny nebo špeku. Pro snažší špikování doporučuji klínky nejdříve dát na 1-2 hodiny do mrazáku, poté se vám bude maso lépe špikovat. Špikujte pomocí tenkého ostrého nože.
  2. Maso ze všech stran osolte a opepřete a na rozpáleném sádle jej ze všech stran zprudka opečte. Jakmile je maso opečené, tak jej vyjměte a dejte stranou.
  3. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli dejte do rozpáleného sádla s výpekem, přidejte kuličky nového koření a pepře a restujte dokud cibule nezesklovatí (nezprůhlední).
  4. Přidejte nakrájená rajčata nebo 2 lžíce protlaku a mletou pálivou papriku. Chvilku restujte a poté vraťte maso zpět, zalijte litrem vývaru nebo vodou a zakryté pečte na 160°C alespoň 2 hodiny. Čím déle a na nižší teplotu maso pečete, tak bude šťavnatější a křehčí.
  5. Jakmile je maso měkké, tak jej opět vyjměte, nechte odpočinout a poté můžete nakrájet na plátky.
  6. Mezitím si základ opět zahřejte na plotýnce a přidejte do něj 3 pokrájené papriky na kousky, 2 stroužky česneku na plátky, chilli papričku a nakládanou okurku. Na mírném plameni spolu alespoň 10 minut prohřívejte, klidně i déle (záleží jak moc měkké papriky chcete).
  7. Na talíř dejte kopeček rýže, naservírujte omáčku a nakonec poklaďte plátek masa.

Chutnala vám cikánská hovězí pečeně? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..