Nejlepší velikonoční nádivka s kopřivami

Nejlepší velikonoční nádivka s kopřivami
  • Čas přípravy
    1 hodina
  • Doba vaření
    30-45 minut
  • Porce
    10
  • Zhlédnutí
    117

Kdy se peče velikonoční nádivka?

Tradičním pokrmem na Velikonoce byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala velikonoční nádivka, které se říkalo také sekanina, sekanice nebo snítek.

Nejlepší velikonoční nádivka s kopřivami  je recept převzatý od naší babičky, který připravovala již spoustu let a neumíme si představit Velikonoce bez této velikonoční nádivky plné vajec a jarních bylinek. Tak jsme se rozhodli připravit náš oblíbený recept i nyní. Na velikonoční nádivce je skvělé, že pokaždé chutná jinak. Každý připravuje nádivku svým způsobem, například někdo dává více masa a jiný druh, ale nikdy zaručeně nechybí jarní bylinky.

Nejlepší velikonoční nádivka s kopřivami – Suroviny

  • Rohlíky – nakrájené na kostičky
  • Vejce – žloutky oddělené od bílků
  • Uzené maso – vcelku
  • Kopřivy – mladé, čerstvě nasekané
  • Pažitka – nasekaná najemno, dle chuti
  • Petrželka – nakrájená nadrobno, dle chuti
  • Majoránka – dle chuti
  • Sůl a pepř – dle chuti

Nejlepší velikonoční nádivka s kopřivami – Postup přípravy

  • Začneme tím, že si připravíme veškeré suroviny, které budeme na nádivku potřebovat.
  • Uzené maso uvaříme ve vodě doměkka, nakrájíme na kostičky a část vývaru si po scezení ponecháme. Vývar využijeme později při přípravě rohlíků.
  • Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh.
  • Rohlíky nakrájíme na menší kostičky a pokropíme vývarem z masa, aby byly mírně nasáklé.
  • Poté k rohlíkům přidáme nakrájené maso na kostičky, vmícháme žloutky, přidáme podle chuti sůl, pepř, majoránku, nasekanou pažitku, nakrájenou petrželku, čerstvě nasekané kopřivy a nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky. Vše opatrně a dostatečně promícháme.
  • Velikonoční nádivku dáme do vhodné formy, například plech s vyšším okrajem či pekáček. Záleží jak chcete mít nádivku vysokou a pečeme 30-45 minut, až je nádivka na povrchu hezky zlatá.
  • Hotovou velikonoční nádivku nakrájíme na kostky a podáváme podle chuti, například s pečeným kuřetem a bramborami nebo jen tak samotnou. Nádivka je výborná teplá i studená.

 

Vyzkoušejte také:

Suroviny

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..