Pravé slovenské halušky s brynzou a slaninou

Pravé slovenské halušky s brynzou a slaninou
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    45 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    110

Pravé slovenské halušky s brynzou a slaninou

Pravé slovenské halušky s brynzou a slaninou je typické slovenské jídlo, které je zároveň i národním jídlem. Jídlo je celkem těžké a po takových haluškách se vám bude teprve popíjet pálenka.

Suroviny na pravé slovenské halušky s brynzou a slaninou

  • 800 g syrových oloupaných brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g brynzy
  • 250 g zakysané smetany
  • 150 g uzené slaniny anglické
  • 1 vejce
  • nať z kadeřavé petrželky nebo čerstvá pažitka
  • sůl

Postup přípravy pravých slovenských halušek s brynzou a slaninou

  1. Na struhadle si oloupané syrové brambory nastrouhejte najemno. Přebytečnou šťávu z brambor sceďte a vymačkejte.
  2. Do nastrouhaných brambor přidejte mouku a 2 lžičky soli. Všechny ingredience důkladně promíchejte, těsto by mělo být husté (dokonce víc než bramborák).
  3. Ve velikém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Voda by měla být slaná zhruba jako mořská voda. Jakmile bude voda vřít dejte do ní kousek těsta a pokud bude zůstane vcelku, máte dokonale připravené těsto. Pokud se bude rozpadat, přidejte hladkou a proces s kouskem opakujte dokud těsto nevychytáte.
  4. Nyní použijte struhadlo na halušky tzv. “haluškovač”. Alternativou může být použití 2 lžiček, které vám vytvoří o něco větší halušky.
  5. Ihned po scezení horké halušky promíchejte se zakysanou smetanou a rozdrobenou brynzou.
  6. Zvlášť na pánvi si vypečte uzenou slaninu dokřupava.
  7. Halušky s brynzou podávejte posypané slaninou a čerstvou petrželkou popř. pažitkou.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X