-
Čas přípravy50 min
-
Doba vaření15 min
-
Porce4
-
Celkový čas1 hod 5 min
Kdo by neznal rohlíky. Je to nejběžnější druh pečiva, který je z tukového těsta a je k dostání snad v každém českém obchodě. Připravte si vlastní domácí ‘křupavoučké’ rohlíky!
Nadýchané domácí rohlíky jsou základem všech školních svačin a čerstvé chutnají úplně nejlépe. Na jejich přípravě není nic složitého, ale výsledek stojí za to a navíc budete mít po ruce vždy čerstvé pečivo včetně období státních svátků nebo když nebudete mít přístup do pekárny či obchodu.
Suroviny na nadýchané domácí rohlíky:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažné vody
- 40 g oleje (nebo sádla)
- 2 lžičky soli
- 1/2 droždí (21 g) – 7 g sušeného
- 1 lžička cukru
- na posypání: mák, hrubá sůl, kmín
Postup přípravy křupavých domácích rohlíků
- Nejprve je důležité nechat vzejít kvásek. Do misky dejte vlažnou vodu (musí být opravdu vlažná), klidně ji ohřejte v mikrovlnce. Do vody dejte lžičku cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte 10 minut ležet dokud nevzejde kvásek.
- Prosátou mouku smíchejte se solí, rozpuštěným sádlem nebo olejem a přidejte kvásek.
- Pokud máte kuchyňského robota, tak budete mít práci snazší, protože na střední rychlost můžete nechat těsto hníst hákem. Pokud robota nemáte, tak těsto 10 minut propracovávejte rukama do kompaktní směsi.
- Těsto nyní nechte zhruba 1 hodinu kynout pod utěrkou.
- Nakynuté těsto rozdělte na menší bochánky o váze zhruba 70 g. Bochníčky rozválejte do trojúhelníků a poté srolujte od jedné strany trojúhelníku ke špičce. Měl by vám vzniknout zhruba takový tvar.
- Zabalené rohlíky do válečku dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Plech s rohlíky přikryjte utěrkou a nechte ještě půl hodiny vykynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Před pečením buďto rohlíky pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem nebo je alespoň oroste vodou z rozprašovače. Troubu si předehřejte na 230°C a pečte s parou 5 minut. Na dno trouby dejte nádobu s vodou.
- Poté nádobu s vodou vyndejte a a pečte zhruba dalších 8-10 minut podle vaší trouby dozlatova.
- Hotovo!
Chutnaly vám klasické domácí rohlíky? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nadýchané domácí rohlíky
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review