Nadýchané domácí rohlíky (křupavoučké)

Nadýchané domácí rohlíky (křupavoučké)
  • Čas přípravy
    50 min
  • Doba vaření
    15 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    344

Kdo by neznal rohlíky. Je to nejběžnější druh pečiva, který je z tukového těsta a je k dostání snad v každém českém obchodě. Připravte si vlastní domácí ‚křupavoučké‘ rohlíky!

Nadýchané domácí rohlíky jsou základem všech školních svačin a čerstvé chutnají úplně nejlépe. Na jejich přípravě není nic složitého, ale výsledek stojí za to a navíc budete mít po ruce vždy čerstvé pečivo včetně období státních svátků nebo když nebudete mít přístup do pekárny či obchodu.

Suroviny na nadýchané domácí rohlíky:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 40 g oleje (nebo sádla)
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 droždí (21 g) – 7 g sušeného
  • 1 lžička cukru
  • na posypání: mák, hrubá sůl, kmín

Postup přípravy křupavých domácích rohlíků

  1. Nejprve je důležité nechat vzejít kvásek. Do misky dejte vlažnou vodu (musí být opravdu vlažná), klidně ji ohřejte v mikrovlnce. Do vody dejte lžičku cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte 10 minut ležet dokud nevzejde kvásek.
  2. Prosátou mouku smíchejte se solí, rozpuštěným sádlem nebo olejem a přidejte kvásek.
  3. Pokud máte kuchyňského robota, tak budete mít práci snazší, protože na střední rychlost můžete nechat těsto hníst hákem. Pokud robota nemáte, tak těsto 10 minut propracovávejte rukama do kompaktní směsi.
  4. Těsto nyní nechte zhruba 1 hodinu kynout pod utěrkou.
  5. Nakynuté těsto rozdělte na menší bochánky o váze zhruba 70 g. Bochníčky rozválejte do trojúhelníků a poté srolujte od jedné strany trojúhelníku ke špičce. Měl by vám vzniknout zhruba takový tvar.Těsto na rohlíky
  6. Zabalené rohlíky do válečku dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Plech s rohlíky přikryjte utěrkou a nechte ještě půl hodiny vykynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.Rohlíky před pečením
  7. Před pečením buďto rohlíky pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem nebo je alespoň oroste vodou z rozprašovače. Troubu si předehřejte na 230°C a pečte s parou 5 minut. Na dno trouby dejte nádobu s vodou.
  8. Poté nádobu s vodou vyndejte a a pečte zhruba dalších 8-10 minut podle vaší trouby dozlatova.
  9. Hotovo!

Chutnaly vám klasické domácí rohlíky? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nadýchané domácí rohlíky

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..