Tradiční vdolky naší babičky

Tradiční vdolky
  • Čas přípravy
    2 hodiny
  • Doba vaření
    45 minut
  • Porce
    24
  • Ready In
    2 hodiny, 45 minut

Tradiční vdolky naší babičky jsou vláčné smažené bochánky, které si každý ozdobí dle chuti. Chuťově nejlepší jsou ještě vlažné, těsně před vychladnutím. Tyto vdolečky si můžete připravit se švestkovými povidly, s tvarohem, šlehačkou a jiné. My si připravily vdolky s jahodovou marmeládou, šlehačkou a zakysanou smetanou, které chutnají opravdu báječně. Tuto skvělou pochutinu si můžete dopřávat během celého dne, jelikož vdolky se dají jíst i za studena, avšak nejlepší jsou ještě vlažné.

Tradiční vdolky naší babičky suroviny:

  • Hladká mouka – 200g
  • Polohrubá mouka – 200g
  • Droždí – 20g
  • Cukr krupice – 50g
  • Mléko – 250ml
  • Máslo – 50g
  • Vejce – 1ks
  • Citronová kůra – 1 špetka
  • Sůl – 1 špetka
  • Olejna smažení
  • Zakysaná smetana – 1ks
  • Smetana ke šlehání – 1ks
  • Jahodová marmeláda
  • Hladká mouka na posypání válu

Tradiční vdolky naší babičky postup přípravy:

  1. Nejprve si vytvoříme klasické kynuté těsto – kvásek: Rozdrobíme droždí, přidáme trochu vlažného mléka, špetku cukru a necháme nakynout.
  2. Poté smícháme mouku se špetkou soli, cukrem, rozpuštěným máslem, zbytkem mléka, vejcem a citronovou kůrou. Přilijeme kvásek, zapracujeme těsto a když se začnou vytvářet puchýře, těsto je hotové.
  3. Těsto necháme kynout přikryté pod utěrkou 1 hodinu.
  4. Po vykynutí položíme těsto na vál posypaný mokou a vyválíme jej na 1cm vysokou placku.
  5. Vykrájíme kolečka například skleničkou a doprostřed každého uděláme důlek, například malou skleničkou.
  6. Takto připravená kolečka necháme na vále nakynout dalších 15-20 minut.
  7. Znovu obnovíme důlky a začneme smažit ve větším množství oleje, tak aby trochu plavaly. Smažíme z obou stran, jako první smažíme stranu s vytvořeným důlkem, poté obrátíme.
  8. Vdolky máme usmažené celkem rychle.
  9. Mezitím si vyšleháme šlehačku ze smetany ke šlehání a po ušlehání opatrně vmícháme zakysanou smetanu.
  10. Vdolky zdobíme čím chceme, jak jsem už zmínila, například švestkovými povidly, tvarohem a jiné. My je připravili s jahodovou marmeládou a šlehačkou se zakysanou smetanou.

 

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..