Luxusní segedínský guláš podle babičky

Luxusní segedínský guláš podle babičky
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    2 hod
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    2 hod 20 min

Segedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Jednoduchý a skvělý segeďák si připravíte sami, nezapomeňte na to, že segedínský guláš je nejlepší uleželý, proto doporučuji rovnou uvařit dvojnásobnou porci.

Luxusní segedínský guláš podle babičky je tradiční guláš, který naše babička připravovala. Do klasického segedínského guláše patří vepřové maso a bílé zelí, které guláši dodá jeho charakteristickou chuť. Volba přílohy je čistě na vás, doporučuji však připravit domácí kynuté houskové knedlíky.

Suroviny na luxusní segedínský guláš podle babičky:

  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 3 bílé cibule
  • 500 g vepřového plecka
  • špetka drceného kmínu
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 400 ml vody
  • 500 g kysaného zelí
  • 150 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 2 lžíce hladké mouky

TIP: Výborný je segedínský guláš s bůčkem. Zkuste k masu přidat poloviční množství bůčku.

Postup přípravy luxusního segeďáku

  1. V hrnci si rozpalte tuk a na něm nechte zesklovatět oloupanou a nakrájenou cibuli najemno.
  2. Maso si nakrájejte na kostky a přidejte ho k cibuli. Maso posypte špetkou drceného kmínu a restujte ze všech stran.
  3. Maso osolte, opepřete a zasypte lžící mleté červené papriky. Za stálého míchání nechte papriku rozvonět (max. 30 vteřin), aby se nespálila a poté vše zalijte 4 dl vody.
  4. Maso nyní duste na mírném plameni doměkka. V tlakovém hrnci to zabere zhruba 20 minut a v běžném hrnci zhruba hodinu a půl.
  5. Zelí slijte a párkrát překrojte na menší kusy. Nyní přidejte do základu slité kysané zelí a vařte dalších 20 minut doměkka.
  6. Nyní si ve smetaně ke šlehání metličkou rozmíchejte 2 lžíce hladké mouky a tuto zahušťovací směs vlijte do guláše.
  7. Vše spolu provařte dalších 10 minut a poté stáhněte z plamene.
  8. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo domácím chlebem.

TIP: Udělejte dvojnásobné množství guláše a nechte část guláše odležet 1-2 dny. Chutná opravdu skvěle.

Chutnal vám luxusní segedínský guláš? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Max Muller

      není co řešit,vynikající dlabanec a na bůček NEZAPOMENOUT!!!

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.