Smažený květák v těstíčku s citronovou majonézou

Smažený květák v těstíčku
  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    30 minut
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    91

Smažený květák v těstíčku s citronovou majonézou

Smažený květák v těstíčku s citronovou majonézou je moje oblíbená verze klasického smaženého květáku. Tato verze je rychlejší, jelikož květák se krájí na tlustější plátky, které se poté lépe obalují i smaží v těstíčku. Můžete si zvolit, které těstíčko použijete, já doporučuji vinné.

Jak připravit těstíčko na květák?

  • Pivní těstíčko: 100 ml piva, 4 žloutky, 200 g hladké mouky, 100 ml zakysané smetany, 40 ml oleje, 4 bílky na sníh, špetka muškátového oříšku a sůl. Ze surovin smíchejte těstíčko do kterého vmícháte vyšlehaný sníh z bílků.
  • Vinné těstíčko níže v receptu.

Suroviny na smažený květák ve těstíčku

  • 1/2 středního květák
  • 120 g hladké mouky
  • špetka kypřícího prášku
  • 120 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • olej na smažení
  • citronová majonéza: 100 ml majonézy, stroužek česneku, sůl, pepř, lžička citronové šťávy, 1/2 lžičky citronové kůry najemno, libovolná bylinka

Smažený květák v těstíčku postup přípravy

  1. Nejprve květák zbavte listů a poté jej opláchněte a nakrájejte na 1 cm tlusté plátky.
  2. Nakrájený květák povařte v hrnci s osolenou vroucí vodou zhruba 4 minuty do poloměkka. Květák se nesmí rozvařit.
  3. V míse si smíchejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Vidličkou promíchejte se suchým bílým vínem.
  4. Ve vysoké pánvi nebo v hrnci si rozpalte olej. Vrstva oleje by měla být několik centimetrů.
  5. Plátky květáku ponořte do těstíčka a smažte v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Doba smažení z každé strany by měla být zhruba 4 minuty.
  6. Osmažený květák dejte vždy okapat na talíř s papírovým ubrouskem, abyste ho zbavili přebytečného tuku.
  7. Citronovou majonézu připravte v misce smícháním všech ingrediencí uvedených výše.
  8. Horký květák podávejte s citronovou majonézou. Skvěle chutná s naším výborným ředkvičkovým salátkem.

TIP: Tento smažený květák se hodí k zakousnutí ke sklence bílého vína.

Chutnal vám smažený květák? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X