-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce4
-
Celkový čas40 min
Indická kuchyně je úžasná a plná exotického koření, které jídlu dodává nezaměnitelnou chuť. Kromě klasických masala omáček si však můžete připravit tuto pochoutku na grilu třeba při letní oslavě.
Grilované kuřecí tikka je spíše známé pod pojmem Chicken Tikka a jedná se o kousky kuřecího masa, které je předem marinované a poté grilované na jehlách jako špízy. Tikka v překladu znamená kousky, takže název znamená doslova kuřecí kousky. Indové tento pokrm připravují v peci zvané tandoor, ale vy si postačíte s obyčejným grilem a pokud ho budete připravovat doma, tak s pánví nebo troubou.
Jako přílohu můžete použít brambory, pečivo, grilovanou zeleninu a v podstatě cokoli na co jste zvyklí, ale vhodnou volbou je použít indický chléb naan. Koupíte ho v mnoha obchodech a před podáváním masa ho na chviličku ogrilujete a můžete podávat. Dalším vhodným doplňkem je mátový dip (omáčka), který je svěží a k masu se skvěle hodí.
Suroviny na grilované kuřecí tikka:
- 500 g kuřecího masa (stehna nebo prsa)
- 150 g bílého jogurtu
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky uzené papriky
- 2 lžičky římského kmínu
- 1 lžíce koření garam masala
- 1 lžička chilli
- 1/2 lžičky kurkumy
- sůl, pepř podle chuti
Suroviny na mátovou omáčku (green mint chutney):
- hrst čerstvé máty
- 150 g bílého jogurtu
- 1/2 zelené jalapeňo papričky
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka soli a cukru
TIP: Citron lze v receptu nahradit limetkou. Do dipu můžete přidat také hrst čerstvého koriandru pokud ho máte rádi.
Postup přípravy chicken tikka
- MARINOVÁNÍ: Nejprve si kuřecí maso nakrájejte na větší kusy a dejte si ho do mísy. Přidejte veškeré suroviny a dobře je s masem promíchejte. Maso přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho marinovat ideálně přes noc v lednici.
- MÁTOVÁ OMÁČKA: Hrst máty společně s česnekem a papričkou rozmixujte v mixéru do hladké pasty. Pastu smíchejte s jogurtem a dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou. Já přidávám ještě majonézu.
- PŘÍPRAVA MASA: Maso napíchněte na jehlu nebo na špejle. Můžete přidat kousky cibule nebo papriky mezi kousky masa. Maso v grilu opečte a rovnou servírujte. Pokud maso pečete, špejle vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 200 stupňů dokud není maso hotové.
- SERVÍROVÁNÍ: Podávejte kousky masa v opečeném indickém chlebu (naan) nebo v tortille s dipem a grilovanou zeleninou podle chuti.
Chutnalo vám grilované kuřecí tikka? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Grilované kuřecí tikka
Mátový dip
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Napište komentář