Nejlepší krémová rybí polévka

Krémová rybí polévka
  • Čas přípravy
    30 minut
  • Doba vaření
    1 hodina, 15 minut
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    536

Nejlepší krémová rybí polévka

Nejlepší krémová rybí polévka je v českých kuchyních tradičně podávána při štědrovečerní večeři. Tato polévka se připravuje z hlavy a kostí kapra, kořenové zeleniny, vody a koření. Podle chuti lze použít jikry, mlíčí, kapří maso, smetanu na zjemnění či bílé víno pro navinulou chuť.

Suroviny na přípravu rybí polévky:

Vývar:

  • Rybí kosti – 500g
  • Kořenová zelenina – 200g (mrkev, petržel, celer)
  • Cibule – 50g
  • Voda – 2l
  • Pepř černý celý – 5 kuliček
  • Nové koření – 5 kuliček
  • Bobkový list – 5 lístků
  • Sůl – 1 špetka

Polévka:

  • Rybí maso – 200g (případně jikry, mlíčí)
  • Rybí vývar – 1,5l
  • Kořenová zelenina – 300g
  • Cibule – 100g
  • Máslo – 50g
  • Hladká mouka – 50g
  • Petrželka – 1 svazek
  • Muškátový oříšek – 1 špetka
  • Sůl, pepř dle chuti
  • Smetana – 200ml, ke šlehání
Postup přípravy rybí polévky:
  1. Nejprve si připravíme vývar: Vezmeme větší hrnec se studenou vodou, vložíme do něj rybí kosti a zeleninu.
  2. Přivedeme k varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu. Necháme pouze mírně probublávat. Po hodině scedíme přes husté síto či plátýnko.
  3. Poté připravujeme polévku: Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme malé kostičky a orestujeme na másle.
  4. Zaprášíme moukou, zalijeme trochou vychladlého vývaru, zavaříme jíšku a krátce provaříme.
  5. Dolijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené rybí maso, popřípadě jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě.
  6. Dochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a přidáme smetanu ke zjemnění polévky.
  7. Nakonec můžeme zdobit nasekanou petrželkou.

 

Vyzkoušejte také:

 

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..