-
Čas přípravy30 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce12
-
Celkový čas1 hodina
Domácí máslové loupáky (makovky)
Domácí máslové loupáky (makovky) je druh sladkého pečiva. Někdo používá výraz loupák, ale mnozí z vás se s ním setkali jako se sladkým rohlíkem. Loupáky se nejčastěji posypou mákem.
Suroviny na máslové loupáky
- 1/2 čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného
- lžička cukru
- 400 g hladké mouky
- balení vanilkového cukru
- 60 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
- 60 g rozpuštěného másla
- 1/4 hrnku mléka
- mák na posypání
- vejce na potření
Domácí máslové loupáky postup přípravy
- Z trošky vlažného mléka, droždí, trochy mouky a lžičky cukru udělejte kvásek. Nechte kvásek zhruba 15 minut vzejít.
- Do velké mísy dejte postupně všechny zbylé ingredience včetně kvásku a důkladně promíchejte nebo použijte kuchyňského robota.
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 1 hodinu, aby těsto zdvojnásobilo svou velikost.
- Těsto si rozdělte na 3 stejně velké díly a z každého vyválejte kruh o tloušťce 0,5 až 1 cm.
- Překrojte kruh na 4 části stejně jako pizzu.
- Tyto trohúhelníky projeďte jednou válečkem ať se prodlouží jejich délka a poté je od širší strany začněte prsty rolovat. Poté je zahněte do tvaru podkovy.
- Hotové loupáky dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 170°C.
- Nakynuté loupáky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem.
- Pečte v troubě 15-20 minut dokud nebudou krásně zlato-hnědé.
- Buďto je nechte vychladnout nebo je servírujte ještě horké, kterým nelze odolat.
Chutnaly vám nadýchané loupáčky? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews