Bezkonkurenční křupavé bramboráčky

Bezkonkurenční křupavé bramboráčky
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    2 279

Bezkonkurenční křupavé bramboráčky

Bezkonkurenční křupavé bramboráčky se dají jíst samotné, ale perfektně se hodí jako příloha k českým jídlům např. k našemu hovězímu guláši nebo hlívovému guláši. Pravý český bramborák vždy voní po česneku a majoránce.

Suroviny na křupavé bramboráčky

  • 500 g brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml mléko
  • 5 stroužků česneku
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • sádlo nebo olej na smažení
  • sůl & pepř

TIP: Místo sušené majoránky můžete přidat čerstvou, v takovém případě dejte dvě lžíce

Postup přípravy na bezkonkurenční křupavé bramboráčky

  1. Oloupané brambory si nejprve nastrouhejte nahrubo a poté vymačkejte přebytečnou vodu. K nastrouhaným bramborám přidejte 2 vejce, prolisovaný česnek, majoránku, mléko sůl a pepř. Přilijte mléko a vše důkladně promíchejte, aby se vytvořilo těsto.
  2. Na pánvi si rozpusťte sádlo nebo rozpalte olej a naběračkou dejte na pánev bramborové těsto, které rozetřete ke krajům. Bramboráky smažte z obou stran do zlatova. Po vyjmutí bramboráku jej odložte na papírový ubrousek, aby pustil přebytečný tuk.

Zdravé bramboráky v troubě

Pokud chcete trošku zdravější variantu, tak do těsta nepřidávejte mléko a poté směs pokládejte na plech vyložený pečícím papírem, který nasprejujete olejem. Bramboráky rovněž z vrchu lehce postříkejte či potřete olejem.

Jak nastrouhat brambory na bramboráky?

Většina lidí strouhá brambory na bramboráky na jemném struhadle. Zkuste je nastrouhat na hrubém struhadle, je to rychlejší a jednodušší a dokonce víc bramboráky křupou. Lze také vyzkoušet opačný extrém a brambory namlít na masovém strojku pro dosažení té nejjemnější konzistence.

Jak zabránit tomu, aby těsto na bramboráky nezčernalo?

Pokud chcete zabránit zčernání brambor, tak vždy bramboráky smažte ideálně ihned. Těsto by nemělo ležet jen tak déle než hodinu. Přidáním mléka částečně zamezíte zčernání těsta a při delším stání v lednici je dále nutné zamezit přístup vzduchu. Ideálně přikryjte směs potravinářskou fólií a nalijte tenkou vrstvu vody tak, aby se vzduch nemohl dostat k těstu.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..