Vepřová panenka pečená v troubě

Vepřová panenka pečená v troubě
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    40 min

Vepřová panenka je nejlibovější a nejdražší kousek vepřového masa, který pravděpodobně koupíte. Přípravu panenky je dobré nepodcenit a dodržet určité postupy, aby byla panenka šťavnatá.

Vepřová panenka pečená v troubě je snadný recept, který zvládnou i začátečníci. Důležité je panenku nepřetáhnout, správně má být měkká, šťavnatá a uprostřed narůžovělá. Vždy ji doporučuji předem orestovat než ji umístíte do trouby. Pokud panenku svážete provázkem, aby byla ze všech stran stejně tlustá, dosáhnete toho nejlepšího možného výsledku. Panenku můžete předem také potřít olivovým olejem a bylinkovou solí s česnekem a nechat jí marinovat ideálně přes noc v lednici.

Suroviny na vepřovou panenku pečenou v troubě

  • libovolný kus vepřové panenky vcelku
  • grilovací koření
  • čerstvě mletý pepř
  • přepuštěné máslo nebo olej
  • sůl

Čím panenku potřít?

Výslednou chuť panenky můžete ovlivnit podle druhu použitého koření. Místo grilovacího koření můžete panenku potřít hořčicí, bylinkovou solí, čerstvými bylinkami, česnekem i medem.

Postup přípravy vepřové panenky pečené v troubě

  1. Panenku si čistěte od blan a svažte provázkem, aby byl tvar pokud možno co nejblíže ideálnímu válečku. Okořeňte panenku grilovacím kořením, solí a pepřem ze všech stran a poté ze všech stran potřete olivovým olejem.
  2. Troubu si předehřejte na 170°C.
  3. V pánvi, která je vhodná i pro pečení si rozpusťte přepuštěné máslo nebo jiný tuk a na něm panenku vcelku zprudka restujte. Jakmile se panenka odlepí a bude zlatá, tak ji otočte.
  4. Orestovanou panenku přikryjte alobalem a umístěte do trouby, pečte zhruba 15 minut a poté panenku vyndejte.
  5. Panenku nechte odpočinout než ji budete krájet, aby vám nepustila šťávu teplotním šokem. Ze šťávy z pekáčku si můžete připravit rychlou omáčku s máslem, grilovacím kořením, mletou paprikou a trochou mouky na zahuštění.
  6. Hotovou panenku servírujte k vaší oblíbené příloze, já zvolila hranolky, zeleninu a volské oko.

Chutnala vám vepřová panenka pečená v troubě? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Vepřová panenka pečená v troubě

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..