-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce4
-
Celkový čas40 min
Vepřovou panenku lze připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte klasickou vepřovou panenku s omáčkou z výpeku, která se skvěle hodí k hranolkám, bramborové kaši nebo americkým bramborám.
Vepřová panenka s omáčkou z výpeku je nejjednodušší způsob přípravy vepřové panenské svíčkové. V podstatě si připravíte panenku, z výpeku, který vám zbyde po mase uděláte hustější sosík, který podáváte k hranolkám nebo americkým bramborám. Jídlo krásně doplní hospodský zelný salát nebo ředkvičkový salát s jarní cibulkou. Vždy připravujte panenku vcelku, aby zůstala šťavnatá. Obecně platí, že by uprostřed měla být stále růžová.
Suroviny na vepřovou panenku s omáčkou z výpeku
- vepřová panenka vcelku
- bylinková sůl
- pepř
- olej
- 1 lžíce másla
- špetka kurkumy
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- lžička mleté červené papriky
- voda
- mouka
- příloha: pečené brambory, hranolky, fazolky se slaninou, bramborová kaše
Postup přípravy vepřové panenky s omáčkou
- Marinování: Panenku si opláchněte a odblaňte tenkým ostrým nožem. Je naprosto ideální si panenku připravit den předem v marinádě z olivového oleje, bylinkové soli a pepře. Takto panenku nechte v lednici do druhého dne.
- Panenka: Na pánvi si rozpusťte 1:1 máslo a olej a na něm zprudka opečte panenku ze všech stran. Celý proces by neměl trvat více jak 10 minut (záleží na velikosti panenky). Vždy jakmile panenka zezlátne a odlepí se od pánve, tak ji otočte na další stranu.
- Hotovou panenku z pánve vyndejte, dejte do zapékací misky a přikrytou alobalem ji dopečte na 5-10 minut v předehřáté troubě na 150°C. Poté vyndejte pekáček, nechte pár minut panenku odpočinout a až poté krájejte na 1,5 cm plátky. Pokud budete maso krájet dříve, vyteče vám všechna šťáva teplotním šokem. Mezitím, co se panenka dopéká a odpočívá si připravte omáčku.
- Omáčka: Do pánve, kde se dělalo maso přidejte lžíci másla, nechte na mírném plameni rozpustit. K výpeku s máslem přidejte za stálého míchání 1 lžíci hladké mouky, špetku kurkumy, 1/2 lžičky mletého kmínu, lžičku mleté papriky a vše krátce orestujte (maximálně půl minutky). Nyní vše zalijte studenou vodou a důkladně omáčkou promíchejte, aby se vše rozpustilo. Chvilku provařte, aby omáčka zhoustla.
- Hotové plátky panenky podávejte s omáčkou z výpeku a šťouchanými bramborami s jarní cibulkou, hranolkami, fazolkami se slaninou nebo americkými bramborami.
Chutnala vám vepřová panenka s omáčkou z výpeku? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews