-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce4
-
Celkový čas40 minut
Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou
Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou je skvělý recept, který vařím už pár let. Pokud nemáte k dispozici hříbky, můžete použít i směs lesních hub nebo třeba žampiony. Smetanová omáčka s houbami vám zaručeně k dobře připravené panence bude chutnat. Jako přílohu k jídlu doporučuji šťouchané brambory s jarní cibulkou nebo pečené ranné brambůrky ve slupce.
Suroviny na vepřovou panenku s hříbkovou omáčkou
- 500 g vepřové panenky
- 300 g lesních hub nebo žampionů
- 1 bílá cibule
- 200 ml smetany ke šlehání
- stroužek česneku
- 1 lžička kmínu
- steakové koření popř. grilovací
- sůl & pepř
- olej
TIP: Vždy připravuji vepřovou panenku jako váleček vcelku, ale někdo ji předem krájí. Pokud panenku necháte vcelku bude zaručeně šťavnatější. Jakmile bude panenka upečená, krájejte ji vždy po pár minutách, kdy si maso odpočine, aby šťáva kvůli teplotnímu šoku nevytekla.
Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou postup přípravy
- Nejprve si omyjte vepřovou panenku a v celku ji okořeňte steakovým kořením, solí, pepřem a potřete rukou olejem. Takto panenku vždy nechám pár hodin odpočinout v lednici (klidně i přes noc), ale pokud spěcháte, tak ji dlouho marinovat nemusíte.
- Na trošce rozpáleného oleje v pánvi zprudka orestujte okořeněnou panenku ze všech stran (zhruba minutu z každé). Jakmile máte panenku orestovanou, umístěte ji do trouby, přikryjte a pečte na 180 stupňů zhruba 8 minut do zrůžovění. Pokud chcete maso extra propečené nebo máte větší kus, pečte klidně déle. Maso poté vyndejte a jakmile ho necháte trochu odpočinout, můžete jej krájet na plátky.
- Houbovou omáčku připravujte v pánvi s výpekem z masa, olej se šťávou rozpalte a orestujte na něm nasekanou cibuli dohněda. Přidejte prolisovaný česnek, houby, lžičku kmínu, sůl a kelímek smetany. Všechny suroviny spolu provařte (můžete podlít trochou vody) dokud nevznikne smetanová omáčka.
- Podávejte omáčku s plátky panenky a pečeným bramborem.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews