Svíčková na smetaně z vepřového masa

Svíčková na smetaně z vepřového masa
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1 hod 30 min
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    285

Svíčková na smetaně z vepřového masa

Svíčková na smetaně z vepřového masa je oblíbená verze smetanové omáčky k masu, ke které se hodí jako příloha kynutý houskový knedlík nebo karlovarský knedlík. Je to v podstatě vepřové maso na kořenové zelenině se smetanou. Vepřové maso nejčastěji volím kýtu nebo plec, viděla jsem však tento pokrm připravovat i z krkovice nebo panenky.

Suroviny na svíčkovou na smetaně z vepřového masa

  • 600 g vepřového masa
  • 5 ks mrkev
  • 4 ks petržel
  • 60 g hladké mouky
  • kus celeru
  • 2 cibule
  • 1 kelímek smetany (30%)
  • 500 ml zeleninový vývar
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • citronová šťáva
  • máslo
  • sůl
  • cukr na dochucení
  • brusinkový kompot nebo džem

TIP: Vepřové maso můžete také prošpikovat špekem.

Postup přípravy svíčkové na smetaně z vepřového masa

  1. V hrnci si rozpusťte máslo a přidejte koření. Jakmile koření začne vonět, přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte maso a krátce jej opečte, poté ho zalijte zeleninovým vývarem a duste zhruba 1 hodinu pod pokličkou.
  2. Měkké maso, bobkový list a nové koření vyjměte a směs rozmixujte do hladka.
  3. Smíchejte smetanu s hladkou moukou, vmíchejte do omáčky a vařte zhruba 15 minut. Omáčku dochuťte citronovou šťávou, cukrem a solí.
  4. Maso nakrájejte na plátky a je na vás zda jej dáte zpět do omáčky nebo jej budete servírovat na omáčku.
  5. Já ještě na talíř přidala smetanu s brusinkami jako u hovězí svíčkové.

TIP: Pokrm můžete také připravit v troubě, kdy orestované vepřové maso s kořenovou zeleninou, bobkovým listem, novým kořením a 2 plátky citronu podlijete vývarem a budete péct přiklopené na 180 stupňů zhruba 1,5-2 hodiny. Poté vyjmete maso a budete muset přendat směs do hrnce, kde ji můžete rozmixovat a postupovat dále podle návodu.

Vyzkoušejte také:

 

 

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X