- 11 března, 2021
- od Jana Michálková
-
Čas přípravy40 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce6
-
Celkový čas60 min
Španělský ptáček z hovězího (nebo vepřového)
Španělský ptáček z hovězího masa je můj oblíbený. Španělské ptáčky mám opravdu ráda a připravuji je své rodince jednou za měsíc určitě. Poctivou českou kuchyni vařím výhradně se sádlem a v receptu používám špek. Pokud chcete jídlo trochu odlehčit, můžete špek a uzeninu z receptu vynechat. Samozřejmě můžete i použít libovolný olej, ale jak se říká na sádle je česká kuchyně nejlepší.
Suroviny k přípravě španělských ptáčků:
- hovězí maso – můžete nahradit vepřovým, ale s hovězím bude chuť vždy o trochu lepší
- špek – klidně použijte anglickou slaninu nebo vynechte úplně
- hovězí vývar – doporučuji si připravit hovězí vývar, ale samozřejmě můžete použít i z kostky
- klobása – lze použít jinou uzeninu např. gothaj nebo párky
Vyzkoušejte také:
Chutnal vám můj recept? Můžete jej v komentářích ohodnotit.
Suroviny
Postup přípravy
Nejprve si připravte závitky tzv. ptáčky, které poté budete restovat a nakonec vytvoříte omáčku.
Plátky hovězího (nebo vepřového) naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se maso nepotrhalo), přidáme sůl, pepř a potřeme lžící hořčice. Na plátek naskládáme 5-10 g špeku, 20 g uzeniny, čtvrt cibule na proužky, čtvrt vejce a okurku. Řádně tento závitek zabalte a buďto převažte kuchyňským provázkem nebo zajistěte jehlami (popř. párátky).
V hrnci si mezitím rozehřejte sádlo (olej) a orestujte ptáčky ze všech stran do hněda. Nyní je vyndejte z hrnce a do výpeku přidejte 3 ks nakrájené cibule na kostičky, špek a restujte do hněda. Nakonec cibuli s tukem zasypte lžící hladké mouky a chvilinku ji také zarestujte do hnědé barvy.
Do hrnce vlijte 800 ml horkého vývaru, 100 ml láku z okurek, 1 lžíci plnotučné hořčice a vše promíchejte. Nyní do lázně přidejte zpět ptáčky a duste na mírném plameni pod pokličkou zhruba hodinku a půl.
Nyní opět vyndejte ptáčky a odstraňte z nich jehly nebo provázek. Omáčku tyčovým mixérem rozmixujte do hladka (cibule ji zahustí) a nakonec můžete servírovat.
Závěr
K ptáčkům se hodí libovolný druh rýže nebo třeba bramborové knedlíky.
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Španělský ptáček z hovězího (nebo vepřového)
Suroviny
Follow The Directions
Nejprve si připravte závitky tzv. ptáčky, které poté budete restovat a nakonec vytvoříte omáčku.
Plátky hovězího (nebo vepřového) naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se maso nepotrhalo), přidáme sůl, pepř a potřeme lžící hořčice. Na plátek naskládáme 5-10 g špeku, 20 g uzeniny, čtvrt cibule na proužky, čtvrt vejce a okurku. Řádně tento závitek zabalte a buďto převažte kuchyňským provázkem nebo zajistěte jehlami (popř. párátky).
V hrnci si mezitím rozehřejte sádlo (olej) a orestujte ptáčky ze všech stran do hněda. Nyní je vyndejte z hrnce a do výpeku přidejte 3 ks nakrájené cibule na kostičky, špek a restujte do hněda. Nakonec cibuli s tukem zasypte lžící hladké mouky a chvilinku ji také zarestujte do hnědé barvy.
Do hrnce vlijte 800 ml horkého vývaru, 100 ml láku z okurek, 1 lžíci plnotučné hořčice a vše promíchejte. Nyní do lázně přidejte zpět ptáčky a duste na mírném plameni pod pokličkou zhruba hodinku a půl.
Nyní opět vyndejte ptáčky a odstraňte z nich jehly nebo provázek. Omáčku tyčovým mixérem rozmixujte do hladka (cibule ji zahustí) a nakonec můžete servírovat.
Hodnocení receptu