-
Čas přípravy40 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce6
-
Celkový čas60 min
Španělský ptáček z hovězího (nebo vepřového)
Španělský ptáček z hovězího masa je můj oblíbený. Španělské ptáčky mám opravdu ráda a připravuji je své rodince jednou za měsíc určitě. Poctivou českou kuchyni vařím výhradně se sádlem a v receptu používám špek. Pokud chcete jídlo trochu odlehčit, můžete špek a uzeninu z receptu vynechat. Samozřejmě můžete i použít libovolný olej, ale jak se říká na sádle je česká kuchyně nejlepší.
Suroviny k přípravě španělských ptáčků:
- hovězí maso – můžete nahradit vepřovým, ale s hovězím bude chuť vždy o trochu lepší
- špek – klidně použijte anglickou slaninu nebo vynechte úplně
- hovězí vývar – doporučuji si připravit hovězí vývar, ale samozřejmě můžete použít i z kostky
- klobása – lze použít jinou uzeninu např. gothaj nebo párky
Vyzkoušejte také:
Chutnal vám můj recept? Můžete jej v komentářích ohodnotit.
Ingredients
Directions
Nejprve si připravte závitky tzv. ptáčky, které poté budete restovat a nakonec vytvoříte omáčku.
Plátky hovězího (nebo vepřového) naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se maso nepotrhalo), přidáme sůl, pepř a potřeme lžící hořčice. Na plátek naskládáme 5-10 g špeku, 20 g uzeniny, čtvrt cibule na proužky, čtvrt vejce a okurku. Řádně tento závitek zabalte a buďto převažte kuchyňským provázkem nebo zajistěte jehlami (popř. párátky).
V hrnci si mezitím rozehřejte sádlo (olej) a orestujte ptáčky ze všech stran do hněda. Nyní je vyndejte z hrnce a do výpeku přidejte 3 ks nakrájené cibule na kostičky, špek a restujte do hněda. Nakonec cibuli s tukem zasypte lžící hladké mouky a chvilinku ji také zarestujte do hnědé barvy.
Do hrnce vlijte 800 ml horkého vývaru, 100 ml láku z okurek, 1 lžíci plnotučné hořčice a vše promíchejte. Nyní do lázně přidejte zpět ptáčky a duste na mírném plameni pod pokličkou zhruba hodinku a půl.
Nyní opět vyndejte ptáčky a odstraňte z nich jehly nebo provázek. Omáčku tyčovým mixérem rozmixujte do hladka (cibule ji zahustí) a nakonec můžete servírovat.
Conclusion
K ptáčkům se hodí libovolný druh rýže nebo třeba bramborové knedlíky.
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Španělský ptáček z hovězího (nebo vepřového)
Ingredients
Follow The Directions
Nejprve si připravte závitky tzv. ptáčky, které poté budete restovat a nakonec vytvoříte omáčku.
Plátky hovězího (nebo vepřového) naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se maso nepotrhalo), přidáme sůl, pepř a potřeme lžící hořčice. Na plátek naskládáme 5-10 g špeku, 20 g uzeniny, čtvrt cibule na proužky, čtvrt vejce a okurku. Řádně tento závitek zabalte a buďto převažte kuchyňským provázkem nebo zajistěte jehlami (popř. párátky).
V hrnci si mezitím rozehřejte sádlo (olej) a orestujte ptáčky ze všech stran do hněda. Nyní je vyndejte z hrnce a do výpeku přidejte 3 ks nakrájené cibule na kostičky, špek a restujte do hněda. Nakonec cibuli s tukem zasypte lžící hladké mouky a chvilinku ji také zarestujte do hnědé barvy.
Do hrnce vlijte 800 ml horkého vývaru, 100 ml láku z okurek, 1 lžíci plnotučné hořčice a vše promíchejte. Nyní do lázně přidejte zpět ptáčky a duste na mírném plameni pod pokličkou zhruba hodinku a půl.
Nyní opět vyndejte ptáčky a odstraňte z nich jehly nebo provázek. Omáčku tyčovým mixérem rozmixujte do hladka (cibule ji zahustí) a nakonec můžete servírovat.
Recipe Reviews