-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce4
-
Celkový čas40 minut
Smažený květák v těstíčku s citronovou majonézou
Smažený květák v těstíčku s citronovou majonézou je moje oblíbená verze klasického smaženého květáku. Tato verze je rychlejší, jelikož květák se krájí na tlustější plátky, které se poté lépe obalují i smaží v těstíčku. Můžete si zvolit, které těstíčko použijete, já doporučuji vinné.
Jak připravit těstíčko na květák?
- Pivní těstíčko: 100 ml piva, 4 žloutky, 200 g hladké mouky, 100 ml zakysané smetany, 40 ml oleje, 4 bílky na sníh, špetka muškátového oříšku a sůl. Ze surovin smíchejte těstíčko do kterého vmícháte vyšlehaný sníh z bílků.
- Vinné těstíčko níže v receptu.
Suroviny na smažený květák ve těstíčku
- 1/2 středního květák
- 120 g hladké mouky
- špetka kypřícího prášku
- 120 ml suchého bílého vína
- sůl
- olej na smažení
- citronová majonéza: 100 ml majonézy, stroužek česneku, sůl, pepř, lžička citronové šťávy, 1/2 lžičky citronové kůry najemno, libovolná bylinka
Smažený květák v těstíčku postup přípravy
- Nejprve květák zbavte listů a poté jej opláchněte a nakrájejte na 1 cm tlusté plátky.
- Nakrájený květák povařte v hrnci s osolenou vroucí vodou zhruba 4 minuty do poloměkka. Květák se nesmí rozvařit.
- V míse si smíchejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Vidličkou promíchejte se suchým bílým vínem.
- Ve vysoké pánvi nebo v hrnci si rozpalte olej. Vrstva oleje by měla být několik centimetrů.
- Plátky květáku ponořte do těstíčka a smažte v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Doba smažení z každé strany by měla být zhruba 4 minuty.
- Osmažený květák dejte vždy okapat na talíř s papírovým ubrouskem, abyste ho zbavili přebytečného tuku.
- Citronovou majonézu připravte v misce smícháním všech ingrediencí uvedených výše.
- Horký květák podávejte s citronovou majonézou. Skvěle chutná s naším výborným ředkvičkovým salátkem.
TIP: Tento smažený květák se hodí k zakousnutí ke sklence bílého vína.
Chutnal vám smažený květák? Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review