-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření60 minut
-
Porce4
-
Celkový čas1 hodina 20 minut
Rychlé boloňské špagety z mletého masa
Rychlé boloňské špagety z mletého masa je můj oblíbený recept na špagety s omáčkou. Recept je rychlý, jednoduchý a děti ho milují. Pravé boloňské ragú se dělá z hovězího masa, já používám mix hovězího a vepřového. V rámci úspory času mrkev strouhám a poté přidávám do omáčky.
Rozdíl mezi milánskými a boloňskými špagetami
Setkala jsem se s názory, že boloňské a milánské špagety jsou totožné, není to pravda. Výraz ‘Milánské’ znamená maso (původně telecí plátek), který je obalený v mouce a strouhance a poté osmažený. Příkladem může být tento recept na kuřecí milánské špagety podle Jamieho Olivera. Takové maso se dá poté servírovat s jednoduchou rajčatovou omáčkou s italskými bylinkami a těstovinami, nejedná se však o italský recept. Oproti tomu boloňské špagety jsou připravované z mletého nejčastěji hovězího masa a s kořenovou zeleninou. Nutno však podotknout, že pojem boloňské špagety v Itálii neexistuje. Nejčastěji se tam setkáte s boloňským ragú podávaným s tagliatelle.
Suroviny na rychlé boloňské špagety z mletého masa
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 2 střední mrkve
- 4 stroužky česneku
- 500 g mletého masa mix
- 2 lžičky cukru
- 400 g plechovka sekaných rajčat
- 1 malý rajský protlak
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky oregana
- lžička tymiánu
- půl lžičky bazalky
- sůl & pepř
- voda nebo vývar na podlití
- k podávání: špagety, strouhaný sýr
VIDEORECEPT
Rychlé boloňské špagety z mletého masa postup přípravy
- Nejprve si nastrouhejte mrkve a cibuli na hrubším struhadle.
- Do hrnce dejte olej, přidejte cibuli s mrkví a restujte do zprůhlednění (zesklovatění) cibule.
- Přidejte na minutku prolisované stroužky česneku a za stálého míchání nechte provonět.
- Nyní přidejte mleté maso a vařečkou jej rozmělňujte v kastrůlku. Počkejte až se maso zatáhne a poté přidejte plechovku krájených rajčat, rajský protlak a veškeré koření s cukrem.
- Podle potřeby podlijte vývarem nebo vodou.
- Takto omáčku vařte zhruba hodinu, aby se chuť masa naplno dostala do rajčatové omáčky.
- Nakonec omáčku dochuťte solí, cukrem a pepřem podle chuti a servírujte se špagetami. Omáčku posypte sýrem.
Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review